Notes on Mycenastrum corium in Turkey

Selçuk Üniversitesi

The current study was conducted based on Mycenastrum samples collected from Muğla province (Turkey) on September 12, 2019. The samples were identified based on both conventional methods and ITS rDNA region-based molecular phylogeny. By taking into account the high sequence similarity between the collected samples (ANK Akata & Altuntas 551) and Mycenastrum corium (Guers.) Desv. the relevant specimen was considered to be M. corium and the morphological data also strengthen this finding. This species was reported for the second time from Turkey. With this study, the molecular analysis and a short description of the Turkish M. corium were provided for the first time along with SEM images of spores and capillitium, illustrations of macro and microscopic structures.
Bu çalışmanın amacı, 12 Eylül 2019'da Muğla ilinden (Türkiye) toplanan Mycenastrum örneklerine dayanmaktadır. Örnekler, hem geleneksel yöntemlere hem de ITS rDNA bölgesine dayalı moleküler filogeniye göre tanımlanmıştır. Toplanan örnekler (ANK Akata & Altuntas 551) ve Mycenastrum corium (Guers.) Desv. arasındaki yüksek dizi benzerliği dikkate alınarak ilgili örnek M. corium olarak kabul edilmiş ve morfolojik veriler de bu bulguyu güçlendirmiştir. Bu tür Türkiye'den ikinci kez rapor edilmiştir. Bu çalışma ile ilk kez Türkiye’den toplanan M. corium’un moleküler analizi ve kısa bir açıklaması, sporların ve kapillitiumların SEM görüntüleri ile makro ve mikroskobik yapıların illustrasyonları verilmiştir.

Orcid: 0000-0003-0142-6188 Yazar: Deniz ALTUNTAŞ Kurum: ANKARA ÜNİVERSİTESİ Ülke: Turkey Orcid: 0000-0003-1711-738X Yazar: Ergin ŞAHİN Kurum: ANKARA ÜNİVERSİTESİ Ülke: Turkey Orcid: 0000-0001-8286-9225 Yazar: Şanlı KABAKTEPE Kurum: MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ Ülke: Turkey Orcid: 0000-0002-1731-1302 Yazar: İlgaz AKATA (Sorumlu Yazar) Kurum: Ankara University Ülke: Turkey

Mycenastrum corium, Mycobiota, Gasteroid fungi, Turkey, Mikobiyota, Gasteroid mantarlar, Türkiye

Mantar Dergisi = (The Journal of Fungus)

Altuntaş, D., Şahin, E., Kabaktepe, Ş., Akata, İ. (2020). Notes On Mycenastrum corium in Turkey. Mantar Dergisi, 11 (1), 84-89. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/mantar/issue/53928/698688