Yazar "Gunduz, Kazim" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Akdeniz ekolojik koşullarında plastik serada geç sonbahar dikim yöntemiyle yetiştirilen yeni çilek çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi(2024) Saraçoğlu, Ayten; Gunduz, KazimÜlkemizde çilek yetiştiriciliği üretimi yapılan önemli meyve türlerinden biridir. Bu çalışma Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesine ait Üzümsü Meyveler Araştırma alanında yürütülmüştür. Çalışmada Ülkemiz için yeni 4 gün-nötr (“San Andreas”, “Monterey”, “Albion”, “Cristal”), 3 kısa gün çeşidi (“Camino Real”, “Sabrosa”, “Sabrina”) ve 1 standart çeşit (“Camarosa”) olmak üzere 8 çilek çeşidi plastik serada yetiştirilerek verim, erkencilik ve meyve kalite özellikleri incelenmiştir. Denemede taze fide yöntemi kullanılmış ve dikimler kasım ayının ilk haftası plastik serada gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulardan verim “Albion” ve “San Andreas” çeşitlerinde düşük, diğer çeşitlerde yüksek ve benzer değerler vermiştir. Erkencilik yönünden çeşitlerden “Cristal” ön plana çıkmıştır. Meyve irilikleri çeşitler arasında benzer bulunmuştur. Ekstra ve 1.kalite meyve oranı “Sabrosa” çeşidinden (%69.3) alınmıştır. Meyve kalite sınıfları bakımından “Sabrina” ve “Camarosa” ön plana çıkan çeşitler olmuştur. “Monterey” en sert etli meyveleri verirken, SÇKM içerikleri bakımından en yüksek değerler “Camarosa”, “Sabrosa” ve “Cristal” çeşitlerinden elde edilmiştir. Tartılı derecelendirme sonucuna göre “Sabrina”, “Camarosa” ve “Sabrosa”çeşitleri Antakya koşulları için en iyi uyum gösteren çeşitler olurken, taze fideler ile geç sonbahar dikimlerinde bitki başına verim değerleri oldukça düşük bulunmuştur.Öğe Arapgir mor reyhanında lokasyon ve hasat dönemi etkileşiminin verim ve bazı kalite özellikleri üzerine etkileri(2023) ÖZBAY, Hakan; Gunduz, Kazim; UGUR, YılmazBu çalışmanın amacı, yetiştirme lokasyonları ve hasat dönemlerinin mor reyhan bitkisinde verim ve bazı kalite özellikleri üzerindeki etkilerini belirlemektir. Araştırma coğrafi İşaret almış olan Arapgir Mor Reyhanı’nın üç farklı lokasyonda (Arapgir İlçesi Kozluk (914 m), ve Boğazlı mevki (1470 m) ile Battalgazi ilçesi Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi arazisinde (Battalgazi; 750 m)) verim ve bazı bitkisel özellikleri karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre lokasyonlar arasında en yüksek bitki boyu (55.8 cm), yaprak alanı (7.8 cm2/ ana yaprak), yaprak boyu (7.8 cm), yaprak eni (4.7 cm), taze herba verimi (2707.2 kg da-1) ve kuru herba verimi (370.7 kg da-1) kozluk lokasyonundan elde edilmiştir. Derim zamanlarına göre en yüksek bitki boyu (58.6 cm), yaprak alanı (8.1 cm2/ana yaprak), yaprak boyu (8.1 cm), yaprak eni (4.9 cm), taze herba verimi (3461 kg da-1), kuru herba verimi (469.4 kg da-1) ve toplam fenolik miktarı (4479.6) üçüncü derim zamanında elde edilmiştir. Lokasyon ve hasat zamanları birlikte değerlendirildiğinde bitkisel özelllikler bakımından Kozluk ve 3. hasat döneminin ön plana çıktığı görülmektedir. Mor reyhan yetiştiricilik alanları ve hasat zamanları bakımından verim ve kalite faktörleri dikkate alındığında nisbeten serin rakımlı alanların ön plana çıktığı belirlenmiştir.Öğe CAM SERADA TOPRAKSIZ VE TOPRAKLI ORTAMLARDA YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERDE VERİM VE MEYVE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ(2019) Gunduz, Kazim; GÖKÇEK, ONURBu araştırma Mustafa Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümünde, cam serada topraksız ve topraklı yetiştiricilikte 12 çilek genotipi ile tüplü taze fide yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Denemede topraklı ve topraksız yetiştiricilikte meyve kalite özellikleri (bitki başına verim, ağırlık, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), asitlik, SÇKM/asit oranı, meyve sertliği, meyve dış ve iç rengi ve fitokimyasal özellikler (toplam fenol içeriği, toplam antosiyanin miktarı, toplam antioksidan kapasitesi, organik asit ve seker içerikleri) incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre suda çözünebilir kuru madde ve meyve eti sertliği dışında kalan özellikler üzerinde yetiştirme ortamlarının istatistiksel olarak önemli etki yapmadığı belirlenmiştir. Topraklı yetiştiricilikte yetiştirilen çileklerde meyve kalite özelliklerine ait değerler topraksız yetiştiricilikteki meyvelerden bir miktar daha yüksek olarak belirlenmesine rağmen bu farklılık istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Toplam fenol içerikleri topraklı yetiştiricilikte 2170.4 mg GAE/kg ta olarak belirlenirken, topraksız yetiştiricilikte bu değer 2087. 6 mg GAE/kg ta olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak cam serada yetiştirilen çileklerde meyve kalite özellikleri bakımından topraksız yetiştiricilik topraklı yetiştiriciliğe benzer sonuçlar vermiş olup, çilek yetiştiriciliğinde topraksız yetiştiricilik meyve kalite özellikleri bakımından avantaj veya dezavantajlı bir durum sergilememiştirÖğe Örtüaltı Ve Açıkta Yetiştirilen Bazı Böğürtlen Çeşitlerinde Biyostimülant Uygulamalarının Bazı Besinsel Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri(2023) Gunduz, Kazim; GÖKÇEK, Onur; ÇİĞDEM, MUHAMMED RAHMETULLAHBu araştırma 2021-2022 yetiştirme sezonunda Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ), Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümünde, plastik sera ve açıkta yetiştiricilikte dört böğürtlen çeşidi (Chester, Jumbo, Bursa 2 ve Navah?) ile altı uygulama (Kontrol, T_KG+Y_CHI-GB, T_KG+T_MI+Y_CHI-GB, T_KG+T_MI, T_KG+Y_CHI, T_KG+Y_GB) kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmada böğürtlen çeşitlerinde verim ile geleneksel (meyve ağırlığı, SÇKM, asit, SÇKM/Asit oranı, meyve dış renk özellikleri) ve besinsel meyve kalite özellikleri (toplam antosiyanin içeriği, toplam fenol miktarı, toplam antioksidan kapasitesi, organik asit içerikleri ile organik şeker içerikleri) değerlendirilmiştir. Bitki başına en yüksek verim yetiştirme yerlerinden plastik serada (4817.5 g/bitki), uygulamalardan T_KG+Y_CHI-GB uygulamasından, çeşitlerden ise Navaho çeşidinden (4714.3 g/bitki) elde edilmiştir. Geleneksel kalite özellikleri bakımından yetiştirme yerlerinden plastik sera ön plana çıkmıştır. Çeşitlerden meyve ağırlığı bakımından Jumbo ve Navaho, SÇKM içerikleri Bursa 2 ve Chester?da yüksek bulunmuştur. Asit içeriği bakımından Bursa 2, Chester ve Jumbo çeşitlerinin düşük, SÇKM/Asit oranı açısından Jumbo ve Navaho daha tatlı meyveler vermiştir. Bursa 2 çeşidinin parlak, Chester çeşidinin ise yüksek renk birikimine sahip çeşit olduğu saptanmıştır. Besinsel kalite özelliklerinden toplam antosiyanin, toplam fenol ve toplam antioksidan bakımından genel manada yetiştirme yerlerinden açıkta yetiştiricilik plastik sera yetiştiriciliğinden bir miktar daha yüksek içeriğe sahip olmuştur. Çeşitlerden Bursa 2 ve Chester çeşitleri yüksek antioksidan içeriği veren çeşitler olmuştur. Chester çeşidi aynı zamanda yüksek antosiyanin içeriği verirken, Navaho en yüksek fenol içeriği veren çeşit olmuştur. Böğürtlen türünde hakim asit içeriğinin Malik asit olduğu, hakim organik şeker içeriklerinin Glukoz ve Fruktoz olduğu saptanmıştır. Çalışmada uygulamalar kapsamında kullanılan biyostimülant uygulamaların bariz bir şekilde Kontrol uygulamasından daha iyileştirici özelliğe sahip olduğu dikkati çekmiştir. Deneme kapsamında farklı yetiştirme yerlerinde yetiştirilen böğürtlen çeşitlerinde değişik uygulamaların verim ve meyve kalite özellikleri fenotipik varyans bileşenlerine ayrıştırılmıştır. İncelenen özellikler bakımından toplam varyansın % 19?unu çeşit, yine % 19?unu yetiştirme yerleri oluştururken uygulamalar varyansın % 6?lık kısmını oluşturmuştur. Bizim çalışmamızda böğürtlenlerde verim ve meyve kalite özelikleri üzerinde özellikle çeşitleri ve yetiştirme yerlerinin etkinliğinin olduğu belirgindir. Böğürtlenlerde abiyotik stres koşullarına karşı yapılan değişik uygulamaların etkinliklerinin çeşit ve yetiştirme yerlerinden daha düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar, meyve kalite özellikleri düzenlenmiş bir böğürtlen çeşidinin uygun bir yetiştirme yeri ile abiyotik stres şartlarının minimize edildiği şartlarda yetiştiriciliğinde toplam % 44 düzeyinde verim ve kalite kaybını önlemek açısından önemli olduğunu söylemek mümkündürÖğe Topraksız Kültür Çilek Yetiştiriciliğinde Kalsiyum Klorür ve Lysophosphatidylethanolamine Uygulamalarının Meyve Verim ve Kalitesine Etkisi(2023) Demir, Duygu; Gunduz, Kazim; Serce, Sedat; Özdemir, EmineÜlkemizde ve Dünya’da topraksız kültürde çilek yetiştiriciliği yaygınlaşmaktadır. Topraksız kültürde bitki besin elementleri uygulamalarının optimizasyonu büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada yetişme ortamı olarak kokopit kullanılan iki katlı topraksız kültür yetiştirme sisteminde ‘Fortuna’ ve ‘Festival’ çeşitleri kullanılarak bitkilere, hasattan 15 gün önce yapraktan kalsiyum (Ca), Lysophosphatidylethanolamine (LPE) ve Ca + LPE uygulanmaya başlanmış ve yetiştiricilik döneminin sonuna kadar 15 gün aralıklarla devam edilmiştir. ‘Fortuna’ çeşidinde ilk ürünler Ocak ayının ikinci haftasında alınırken, ‘Festival’ çeşidinde ise, ilk ürünler şubat ayının üçüncü haftasında alınmıştır. Erkenci ürün eldesinde uygulamalar arasında Ca + LPE daha iyi sonuç vermiştir. Bitki başına ve birim alana verim bakımından ‘Fortuna’ çeşidi ‘Festival’ çeşidine göre daha verimli bulunmakla birlikte, ‘Festival’ çeşidinde etkili olmuş en yüksek verim değeri LPE uygulamasından alınmıştır. En yüksek titre edilebilir asit içeriği her iki çeşitte de Ca + LPE uygulamalarından alınmıştır. Meyve eti sertliği yönünden Ca uygulamaları olumlu etkide bulunmuştur. LPE uygulamasında kontrole göre renklenmede biraz artış görülmüştür. Sonuçlar, erkenci çilek yetiştiriciliğinde bazı çeşitlerde Ca ve LPE uygulamalarının meyve kalitesini artırmak için kullanılabileceğini göstermiştir.Öğe Ülkemizde Bağcılığın Mevcut Durumu ve Elazığ Yöresi Bağcılığı(Malatya Turgut Özal Üniversitesi, 2024) Metin, Engin; Gunduz, KazimBu çalışmada ülkemiz bağcılığının dünya bağcılığı içerisindeki yeri ve mevcut durumu ele alınmış, Elazığ ilinde bağcılığın mevcut durumu, merkez ve ilçelerde bağcılığın potansiyeli yetiştirilen üzüm çeşitleri, ürünün değerlendirme şekilleri, pazarlama yöntemleri, bağ alanı varlığı, verim ve potansiyeli irdelenmiş ve çalışma sonunda elde edilen veriler ışığında ilde modern bağcılığın yaygınlaştırılmasına, gen kaynaklarının korunmasına, pazarlama kanallarının geliştirilmesine ve ürünün ekonomik anlamda değerlendirilmesine yönelik alınabilecek önlemler ve önerilerin tespit edilmesi amaçlanmıştır












