Giant Fibroadenomas in Young Women

2020-06-09

Galenos Yayinevi

Objectives: In this study, we consider a fibroadenoma with a size >5 cm as a giant fibroadenoma (GFA). This definition is not universally acceptedbut has been used in several studies. We retrospectively presented fibroadenoma cases that were treated in our clinic, together with a review of thecurrent literature.Materials and Methods: The GFA cases that were surgically treated in our clinic between January 2016 and December 2019 were retrospectivelyreviewed. The data were collected from patient files, discharge reports, surgical notes, pathology reports, patient follow-up forms, and digitalrecords. Patients whose data were not fully available were excluded from the study. The patients were analyzed in terms of age, duration ofsymptom, macroscopically size of the mass and location.Results: Eight patients were analyzed. The mean age of the patients was 31.5±5.8 (23-41) years. The mean time of diagnosis before the operationwas 36.75±14.49 (18-60) months. The lesion was in the left breast for five patients (62.5%) and in the right breast for three patients (37.5%). Themean size of fibroadenomas was 52.5±2 (50-56) mm.Conclusion: There is not a consensus in the ideal treatment protocol of GFAs. A careful physical examination and radiological examination aresufficient for diagnosis, but a biopsy will be beneficial in the context of a GFA. We think that excision should be done in the treatment of GFAs.
Amaç: Bu çalışmada biz 5 cm ve üzeri boyutu olan fibroadenomları dev fibroadenom (DFA) olarak değerlendirdik. Her ne kadar bu tanımlama genel olarak kabul edilmese de birçok çalışmada bu şekilde tarif edilmiştir. Bu yazıda kliniğimizde tedavi ettiğimiz DFA tanılı hastaları literatür eşliğinde retrospektif olarak sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Ocak 2014 - Aralık 2019 tarihleri arasında DFA nedeni ile cerrahi tedavi uygulanan hastalar retrospektif olarak incelendi. Çalışma verileri hasta dosyalarından, epikrizlerden, ameliyat notlarından, patoloji raporlarından, hasta takip formlarından ve bilgisayar kayıtlarından elde edildi. Verilerine tam olarak ulaşılamayan hastalar çalışma dışına alındı. Hastalar; yaş, şikayet süresi, makroskopik olarak kitle boyutu ve yerleşim yeri açısından analiz edildi. Bulgular: Altı yıllık süreç içerisinde kliniğimizde DFA nedeni ile opere edilen dokuz hastadan bir tanesinin verilerine tam olarak ulaşılamayınca çalışma sekiz hasta üzerinden yapıldı. Hastaların yaş ortalaması 31,5±5,8 yıl olup yaş aralığı 23-41 yıl arasında değişmekteydi. Hastaların fibroadenomlarının farkındalık süreleri ortalama 36,75±14,49 ay (18-60) idi. Beş hastada (%62,5) lezyon sol memede iken üç (%37,5) hastada sağ memede idi. Fibroadenomların ortalama büyüklüğü 52,5±2 mm (50-56) idi. Sonuç: DFA’ların tedavisi konusunda henüz bir fikir birliği oluşmamıştır. Tanı için dikkatli bir fizik muayene ve radyolojik tetkikler yeterli olmakla birlikte DFA’larda biyopsi faydalıdır. Biz DFA’ların tedavisinde eksizyon yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Giant Fibroadenoma, Treatment, Biopsy, Dev Fibroadenom, Tedavi, Biyopsi

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası

Kanat, B. H., Kutluer, N., Solmaz, O. A., & Bozdag, P. G. (2020). Giant Fibroadenomas in Young Women/Genc Kadinlarda Dev Fibroadenomlar. Journal of Ankara University Faculty of Medicine, 73(3), 300-304.