Sosyal Kaytarmanın Dedikoduya Etkisinde Toksik Liderliğin Rolü

Hacettepe Üniversitesi

Bu çalışmada örgütler için ciddi sonuçları olan sosyal kaytarma, dedikodu ve toksik liderlik kavramları ele alınmış ve birbiri ile olan etkileşimleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında 191 kişi ile anket çalışması yapılarak sonuçlar kısmi en küçük kareler (Partial Least Squares-PLS) temelli yapısal eşitlik modellemesi yoluyla analize tabi tutulmuştur. Analiz sonuçlarına göre, sosyal kaytarmanın dedikoduyu ve toksik liderlik davranışını pozitif yönde etkilediği ve toksik liderliğinde dedikoduyu pozitif yönde etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca, toksik liderliğin sosyal kaytarma ile dedikodu arasındaki ilişkide tam aracılık rolü tespit edilen diğer bir sonuçtur. Son olarak çalışma süresinin sosyal kaytarma ile dedikodu arasındaki ilişkiyi düzenlediği sonucuna ulaşılmıştır.
In this study, the variables such as social loafing, gossiping and toxic leadership, which could have serious consequences for organizations, are discussed and their interactions with each other are examined. For this purpose, a survey was conducted with 191 people and the data obtained were analyzed by adopting partial least squares based structural equation modeling. According to the results, it was concluded that social loafing positively affects gossiping and toxic leadership behavior, besides it was seen that toxic leadership affects gossiping positively. In addition, another result of the study reveals that toxic leadership mediates the relationship between social loafing and gossiping. Finally, it was concluded that tenure moderates the relationship between social loafing and gossiping.

Başvuru Tarihi / Submission Date: 23/05/2021, Kabul Tarihi / Acceptance Date: 19/01/2022
Araştırma Makalesi / Research Article
Berat Çiçek, (Malatya Turgut Özal Üniversitesİ, Sivil Havacılık Yüksekokulu, Malatya, Türkiye). İnan Kaynak, (Muş Alparslan Üniversitesi, Malazgirt Meslek Yüksekokulu, Muş, Türkiye).

Sosyal kaytarma, Toksik liderlik, İşyeri dedikodusu, PLS-YEM, Social loafing, Toxic leadership, Workplace gossip

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi / Hacettepe University Journal of Economics and Administrative Sciences

Çiçek, B., & Kaynak, İ. (2022). Sosyal Kaytarmanın Dedikoduya Etkisinde Toksik Liderliğin Rolü. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 40(2), 288-315.