Yazar "Erbil, Nurcan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 11 / 11
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Analyzing Biological Properties of Some Plum Genotypes Grown in Turkey(Taylor & Francis, 2020) Murathan, Zehra Tuğba; Arslan, Mehmet; Erbil, NurcanIn the current study, the biochemical components, antioxidant activity, antibacterial activity, and antimutagenic activity of 5 plum (Demal, White Cancur, Cancur, Red plum, and Sugar plum) fruits grown in Posof/Ardahan, Turkey were investigated. While other genotypes are cultured, Demal genotype grows wild. The highest total ascorbic acid (TAC; 454 mg/100 g FW (fresh weight)) and total flavonoid content (TFC; 29.1 mg/100 g FW) were detected in Red plum genotype. The Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) and 2,2?-azino-bis 3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid (ABTS) values were obtained highest in Sugar plum (563.8 µmol/g and 50.9%, respectively). 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) content among the plum genotypes was also insignificant. Gallic acid, naringin, resveratrol, and caffeic acid were the predominant phenolic compounds in plum fruits. The resveratrol content in Red plum was significantly higher. The total sugar was found maximum in White Cancur and Cancur genotypes (545.15 and 546.08 mg/g, respectively). Twenty-three fatty acids were identified and quantified. Palmitic acid was the most abundant saturated fatty acid (SFA) in all samples. It was observed that all the plum extracts, except Cancur, exhibited antibacterial activity against the experimental bacteria. Further, different doses of plum extracts exhibited the antimutagenic effect.Öğe Antimicrobial, antioxidant and mutagenic effect potential of red pepper(Capsicum annum)(2022) akkoç, yakup; ARSLAN, MEHMET; Erbil, Nurcan; murathan, zehra tuğbaIn this study, the biochemical, microbiological, mutagenic and antioxidant properties of red pepper (Capsicum annum) grown in 6 districts of Adıyaman province (Kahta, Gerger, Sincik, Samsat, Tut, Gölbaşı) were investigated. The bioactive compounds of Gerger samples, which also exhibited higher antioxidant activity. The results of antimicrobial activity showed that Kahta pepper extract exhibited antibacterial activity against Staphylococcus aureus ATCC 6538 with an MIC (minimum inhibition concentration) value of 0.715 mg/ml. The lowest MIC values in the pepper extracts were obtained in Kahta pepper extract (0.715-1.43 mg ml-1), and the highest MIC values were recorded in Tut pepper extract (1.1525-4.61 mg ml-1).The mutagenic activity results of peppers indicated no mutagenic effect at the doses tests and in the studies carried out on TA 100 strains and Salmonella typhimurium TA 98 and in the absence of S9. Dose dependent increase was recorded on Salmonella typhimurium TA 98 strain of Samsat pepper samples. But, the rising was not statistically importent.Öğe Bektaşi Üzümü (Ribes uva-crispa L.) ve Dağ Frenk Üzümünün (Ribes alpinum L.) Bazı Biyokimyasal İçerik ve Biyolojik Aktiviteleri Yönünden Karşılaştırılması(Aydin Adnan Menderes University, 2021) Erbil, Nurcan; Murathan, Zehra Tuğba; Arslan, Mehmet; İlçim, AhmetRibes L. cinsine ait bitkiler çoğu zaman doğal olarak yetişen, son zamanlarda da kültürü yapılan çalı formundaki bitkilerdir. Bu cinse ait olan bektaşi üzümü ve frenk üzümünün sağlık açısından çeşitli faydalara sahip olduğu bilinmekte olup, bu faydalarından dolayı son yıllarda insanoğlunun dikkatini cezbetmiş durumdadır. Bu çalışmada Beşikdüzü/Trabzon’dan toplanmış olan bektaşi üzümü (Ribes uva-crispa L.) ve dağ frenk üzümünün (Ribes alpinum L.) toplam askorbik asit, toplam fenolik ve toplam flavonoid içerikleri ile antioksidan, antibakteriyel ve mutajen aktivileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar neticesinde, bektaşi üzümü ve dağ frenk üzümünün sahip olduğu toplam fenolik, flavonoid ve askorbik asit değerleri arasında istatistiksel olarak bir fark gözlenmemiştir (p>0.05). Antioksidan aktivite değerlerinin ise dağ frenk üzümünde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Antibakteriyel aktivite sonuçları incelendiğinde de benzer bir şekilde dağ frenk üzümü ekstraktının test bakterilerine karşı daha yüksek aktivite sergilediği tespit edilmiştir. Ayrıca; bektaşi üzümü ve dağ frenk üzümü ekstraktlarının hiçbirinde Salmonella typhimurium TA 98 ve TA 100’e karşı herhangi bir mutajen aktiviteye rastlanmamıştır.Öğe Chemical and biological characteristics of propolis from Apis mellifera caucasica from the Ardahan and Erzurum provinces of Turkey: A comparative study(Institute for Medical Research and Occupational Health, 2021) Arslan, Mehmet; Sevgiler, Yusuf; Güven, Celal; Murathan, Zehra Tuğba; Erbil, Nurcan; Yıldırım, Deniz; Büyükleyla, Mehmet; Karadaş, Şakire; Çelik, Rima; Rencüzoğulları, EyyüpThe aim of this study was to compare the biological activities of ethanolic propolis extracts of Apis mellifera caucasica obtained from Ardahan and Erzurum provinces of Turkey. Samples were tested for antioxidant, anticytotoxic, anticarcinogenic, antibacterial, and antifungal potentials using different techniques. Propolis samples from the two provinces had different mineral and organic compositions related to their geographical origin. The ferric reducing antioxidant power (FRAP) test showed superiority of Ardahan propolis over the Erzurum. Regardless of origin and the presence of mitomycin C in the culture medium, propolis enhanced human peripheral lymphocyte viability, which depended on the duration and propolis concentration. Antiperoxidative activity on MCF-7 breast cancer cells was concentration-dependent. Erzurum propolis showed the highest anticarcinogenic activity at the concentrations of 62.5 ?g/mL and 125 ?g/ mL, which dropped at higher concentrations. All propolis samples also showed antibacterial activity against the tested human pathogens similar to ampicillin and penicillin controls, except for Pseudomonas aeruginosa. However, they did not exert any antifungal activity against Candida albicans and Yarrowia lipolytica. In conclusion, propolis samples from both provinces showed promising biological activities, but further research should focus on finding the right concentrations for optimal effect and include the cell necrosis pathway to get a better idea of the anticarcinogenic effects.Öğe Comparison of bioactive components, antimicrobial and antimutagenic features of organically and conventionally grown almond hulls(Springer, 2020) Murathan, Zehra Tuğba; Kaya, Armağan; Erbil, Nurcan; Arslan, Mehmet; Diraz, Emel; Karaman, ŞengülIn Turkey, almonds are grown via the following three methods: organic (O), conventional (C) and good agricultural practice (GAP). Almond seeds are mostly consumed as nuts; thus, the researchers have focused different analyses on only seeds. However, in Turkey, unripe green almond hulls are also consumed. Therefore, we studied the contents of some bioactive components, pigments, and malondialdehyde (MDA) and the antimicrobial, antioxidant, and antimutagenic activities of O, C, and GAP 'Ferradual' (Frd) and 'Ferragnes' (Frg) almond hull extracts. The highest total ascorbic acid content was found in O Frd (2.1mg/g fresh weight [FW]) and GAP Frg (2.0mg/g FW). The total phenolic content and total flavonoid content in all the genotypes ranged from 19.2 and 43.9mg/g FW and 3.2 and 20.2mg/g FW, respectively. In general, the antioxidant activity of C Frg and C Frd was low. C Frg had the highest MDA content (8.53 mu mol MDA/g FW), whereas O Frg had the lowest MDA content (0.89 mu mol MDA/g FW). The samples had varying ratios of chlorophyll a and b. The O samples had more total carotenoid content than the C samples. The antibacterial activity was only observed in the O and GAP Frd extracts. The antifungal activity could not be detected in any of the extracts of samples. Varying antimutagenic activity inSalmonella typhimuriumTA 98 strain and content of some phenolics were observed depending on the variety, growing conditions, and dose.Öğe Comparison of Biochemical, Microbiological, and Toxicological Properties of Wild and Cultivated Sour Cherry Genotypes (Prunus cerasus L.)(2024) Erbil, Nurcan; murathan, zehra tuğba; ARSLAN, MEHMETThe investigation of two sour cherry genotypes such as the SC genotype, a small-fruited wild sour cherry, and the LC genotype, a large-fruited cultivated sour cherry, for antimicrobial, mutagen, antimutagen, and antioxidant activities, and bioactive compounds was aimed. Total phenolic, flavonoid, and ascorbic acid contents, antioxidant activity (DPPH, ABTS, FRAP), phenolic, sorbic, benzoic acids, sugar contents, and antibacterial activities (agar well diffusion, MIC, MBC, and MTC) were studied. Additionally, Salmonella typhimurium revision tests were made. The SC genotype had higher values for total phenolic, flavonoid, and ascorbic acid contents than the LC genotype. Similarly, antioxidant activity was found to be higher in the SC genotype. The dominant phenolic acids in both sour cherry genotypes were succinic acid and rutin trihydrate among the phenolic acid contents. While benzoic acid, sorbic acid, and sucrose could not be detected in both genotypes, glucose and fructose contents were higher in the LC genotype. Bacillus spizizenii ATCC 6633 was the most sensitive bacteria to both sour cherry extracts, and a weaker antibacterial activity was observed in the other test bacteria. In addition, no mutagenic and antimutagenic activities were found in both sour cherry genotypes. The SC genotype, a wild sour cherry, contains more bioactive components and exhibits higher antioxidant activity than the LC genotype, a cultivated variety. Consequently, because of its contents and biological activities, sour cherry has the potential to play a supportive role in human health.Öğe Elazığ’da Yetişen Farklı Crataegus Türlerinin Biyoaktif Bileşen, Antioksidan, Antibakteriyel ve Mutajenik Özelliklerinin Karşılaştırılması(2022) murathan, zehra tuğba; Erbil, Nurcan; ARSLAN, MEHMETCrataegus cinsine ait Rosaceae ailesinin geleneksel tıpta kullanılan ve en önemli yenilebilir bitkilerindendir. Bu bitkiler içerdikleri farklı biyoaktif doğal bileşenler sayesinde çeşitli fizyolojik ve farmakolojik aktivitelere sahiptirler. Bu çalışmada Elazığ ilinde yetişen dört Crataegus türünün (C. monogyna JACQ., C. tanacetifolia (LAM.) PERS, C. orientalis PALLAS EX BIEB., C. sinaica BOISS.) toplam fenolik madde, toplam flavanoid madde, ve toplam askorbik asit içerikleri ile antioksidan, antibakteriyel ve mutajenik aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. C. sinaica türünün biyoaktif bileşen içeriği ve antioksidan aktivitesi genel anlamda diğer türlerden yüksek bulunmuştur. Örneklerdeki toplam fenolik madde içeriğinin 670.43 ile 773.32 mg/100g, toplam flavanoid madde içeriğinin 345.52 ile 452.46 mg/100g, toplam askorbik asit içeriğinin ise 17.7 ile 60.3 mg/100g arasında olduğu belirlenmiştir. ABTS radikali süpürücü aktivitesi en düşük C. tanacetifolia (% 51.62), en yüksek C. sinaica (% 68.61); DPPH radikali süpürücü aktivite C. monogyna türünde en düşük (% 67.76), C. sinaica türünde en yüksek (% 74.40); FRAP değeri ise en düşük C. orientalis (557.8 µgFeII/g), en yüksek C. sinaica (651.4 µgFeII/g) türlerinde belirlenmiştir. Tüm örnek ekstraktlarına karşı en duyarlı bakterilerin Staphylococcus aureus ATCC 6538 ve Escherichia coli ATCC 8739 olduğu gözlenirken, en düşük atibakteriyel aktivite ise Enterobacter aerogenes ATCC 13048 ve Klebsiella pneumoniae ATCC 33495’ye karşı tespit edilmiştir. Ekstraktların denenen hiçbir dozunda Salmonella typhimurium TA 98 ve TA 100 suşlarına karşı herhangi bir mutajen aktiviteye rastlanmamıştır.Öğe Some Biological Effects of the Fruits and Leaves of Different Apple Cultivars, Including Red-Fleshed Apples, Grown in a Microclimatic Region of Turkey: Part I(Springer, 2020) Erbil, Nurcan; Arslan, Mehmet; Murathan, Zehra Tuğba; İlçim, Ahmet; Sayın Börekçi, BilgeApple is a fruit that is frequently consumed in daily diet and is very useful for human health. In this study, seven apple cultivars grown in Posof district in Ardahan province, including red-fleshed ‘İçi Kırmızı’ and ’Japon apples’ were investigated. ’Japon apple’ was found to have the highest values of total phenolic and ascorbic acid contents. The highest content of chlorophyll a (1.14??g/g) was measured in ‘Mahara apple’, while the highest contents of chlorophyll b and total carotenoids (1.22 and 0.70??g/g, respectively) were also observed in ‘Japon apple’. All the fruits and leaves of the apple cultivars, used in this study exhibited differential antioxidant and antibacterial effects. Except for ‘Şeker apple’, all methanolic leaf extracts exhibited inhibitory effects on Saccharomyces cerevisiae. In addition, the strongest antimicrobial activities were observed in ‘Japon apple’. While none of the doses of aqueous fruit extracts showed antimutagenic activities, different doses of the methanolic leaf extracts of the samples exhibited antimutagenic effects.Öğe Some Biological Properties of Strawberry Vinegar(Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2025) Murathan, Zehra Tuğba; Filiz, Mehmet Can; Erbil, Nurcan; Arslan, MehmetStrawberry is a fruit variety that is consumed with pleasure all over the world. One of the most important features of the strawberry plant is that it can be grown economically in many regions, even if the ecological conditions are very different. Kale district of Malatya province is also one of the centers where strawberry production is carried out. Different strawberry varieties are produced in the district. Local Kale strawberry is smaller, more aromatic and sweeter than other varieties. However, its post-harvest durability is low. In this study, strawberry vinegar, which is a new product for our country, was traditionally produced from our local strawberry, Kale strawberry, and some of its biochemical and biological properties were investigated. For this purpose, the strawberies harvested at the end of May and its vinegar was made. The total phenolic content, total flavonoid content and antioxidant capacity was determined. In addition, antibiofilm activity and mutagenic activity were determined in strawberry vinegar. Total phenolic content was determined as 189.6 mg GA/g, total flavonoid content as 13.3 mg KE/g, ABTS radical scavenging activity as 52.8%, DPPH radical scavenging activity as 41.5% and FRAP value as 220.2 µmol Fe II/g in strawbery vinegar. It was observed that the highest antibiofilm activity in strawberry vinegar was formed against Escherichia coli ATCC 8739. The tested doses of strawberry vinegar extracts did not show mutagenic properties in TA98 and TA100 strains.Öğe Tıbbi Amaçlı Kullanılan Terminalia chebula ve Terminalia citrina Bitkilerinin Kurutulmuş Meyvelerinde Antiradikal, Antibakteriyel ve Mutajenik Aktivite Analizleri(Adnan Menderes Üniversitesi, 2020) Murathan, Zehra Tuğba; Erbil, Nurcan; Arslan, MehmetTerminalia cinsi üyeleri Combretaceae familyasındandırlar. Cinse ait yaklaşık 250 tür bulunmaktadır. Bu türler içerisinde özellikle Terminalia chebula ve Terminalia citrina bazı hastalıkların önlenmesinde geleneksel olarak halk tıbbında kullanılmaktadır. Türkiye’de bu bitkilerin kurutulmuş meyveleri sırasıyla kara ve sarı halile olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmada, aktarlarda yoğun olarak satılan ve halk tarafından çeşitli amaçlarla kullanılan T. chebula ve T. citrina bitkilerine ait kurutulmuş meyvelerde bazı biyoaktif bileşen içerikleri, antioksidan kapasite, antibakteriyel ve mutajenik aktiviteler analiz edilmiştir. Toplam fenolik madde içerikleri T. citrina’da 108.3, T. chebula’da 226.3 mg GAE/g değerlerinde, toplam flavanoid madde içerikleri ise T. chebula’da 40.7, T. citrina’da 55.9 mg QE/g değerlerinde tespit edilmiştir. Antioksidan aktivite analizleri üç farklı metoda göre (ABTS (2,2'-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid), DPPH (1,1-diphenyl-2- picrylhydrazyl) ve FRAP (Demir iyonu indirgeyici antioksidan güç)) yapılmıştır. Her üç metoda göre de T. chebula örneklerinin T. citrina örneklerine göre daha yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. T. citrina ve T. chebula’nın metanol ekstraklarının test bakterilerine karşı oldukça iyi seviyede antibakteriyel etki gösterdiği, her iki ekstrakta karşı ise en duyarlı bakterinin Bacillus subtilis subsp. spizizenii ATCC 6633 olduğu tespit edilmiştir. Kuru meyve ekstraktlarının farklı dört dozu (12.5, 25, 50 ve 100 µl/plak) mutajenite deneylerinde kullanılmıştır. TA 98 ve TA 100 suşları üzerine her iki örnek ekstraktının en yüksek dozları ile TA 100 suşu üzerinde denenen T. citrina ekstraktının 50 µl/plak dozları sitotoksik olarak tespit edilmiştir. T. chebula ve T. citrina ekstraktlarının Salmonella typhimurium TA 98 suşu üzerine etkisi her iki örneğin 50 µl/plak dozlarında çözücü kontrole göre istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.Öğe Uzun elma genotipinin antioksidan ve antibakteriyel aktivitesi ile mutajenik etki değeri üzerine yetiştiricilik bölgesinin etkisi(2022) murathan, zehra tuğba; ARSLAN, MEHMET; Erbil, NurcanBu çalışmada Kars ilinin Kağızman ilçesi ve Gürcistan’ın Ahıska şehrinde yetiştirilen Uzun elma çeşidinin bazı biyoaktif bileşenleri, antioksidan ve antibakteriyel özellikleri ile mutajenik etki değerleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda Kağızman örneğinde toplam fenolik madde ve toplam flavanoid madde içerikleri 93.66 mg GAE/100g ve 15.87 mg EC/100g iken Ahıska örneğinde sırasıyla 76.99 mg GAE/100g ve 10.89 mg EC/100g olarak belirlenmiştir. Genotiplerin antioksidan aktivite değerleri arasında önemli bir farklılık görülmemiştir (p>0.05). ABTS ve DPPH radikali süpürücü aktivite ile FRAP değerleri sırasıyla Kağızman ve Ahıska genotiplerinde % 66.86, 60.93; % 70.97, 72.57 ve 870.81, 874.45 ?mol Fe II/g olarak belirlenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde her iki genotipin ekstraktında da sadece Escherichia coli ATCC 8739’ye karşı antibakteriyal etki tespit edilmiş, bunun dışındaki test bakterileri için etki belirlenememiştir. Ekstrakların denenen dozlarında TA98 ve TA100 suşlarında mutajen etki bulunmamıştır. Sonuç olarak yetiştiricilik bölgesi farklılığının sadece toplam fenolik ve flavanoid madde miktarlarında etkili olduğu belirlenmiştir.












