Yazar "DERE, Sultan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı Gölgelendirme Uygulamalarının Domates Bitkisinde Verim, Kalite ve Antioksidan Açısından Tepkisi(2024) KARTAL, ADNAN; AKHOUNDNEJAD, YELDEREM; DERE, Sultan; TEMUR, Baki; ERSOY, LaleÇalışmada farklı (Kontrol (gölgelendirme olmadan), %40, %55, %75 ve %95) gölgelendirme seviyelerinin domates (Kamenta F1) bitkisinde verim ve kalite üzerindeki etkisi incelenmiştir. Deneme 2020 yılı (Nisan-Ağustos) yetiştirme mevsiminde gerçekleştirilmiştir. Denemede domates bitkisinde yaprak sıcaklığı, klorofil içeriği, yaprak oransal su içeriği, yeşil aksamda makro ve mikro besin element konsantrasyonu, domates meyve suyunda suda çözünebilir kuru madde ve ph içeriği, yeşil aksamda toplam fenolik ve flavonoid miktarı, meyve verimi ve meyve sayısına bakılmıştır. Çalışma sonucunda kontrol uygulaması altındaki bitkilerde yaprak sıcaklığında artış olmuştur. Gölgelendirme uygulamaları yaprak oransal su içeriğinde, klorofil miktarında ve meyve verimi artışında etkili olmuştur. Meyve veriminde diğer uygulamalara göre %55 gölgelendirme uygulamasının daha etkili olduğu görülmüştür. Sonuç olarak uygulanan gölgelendirme uygulamalarının Kamenta F1 domates çeşidinde meyve verimini ve kalitesini olumlu etkilediği sonucuna varılmıştır.Çalışmada farklı (%40, %55, %75 ve %95) gölgelendirme seviyelerinin domates (Kamenta F1) bitkisinde verim ve kalite üzerindeki etkisi incelenmiştir. Deneme 2020 yılı (Nisan-Ağustos) yetiştirme mevsiminde gerçekleştirilmiştir. Denemede domates bitkisinde yaprak sıcaklığı, klorofil içeriği, yaprak oransal su içeriği, yeşil aksamda makro ve mikro besin element konsantrasyonu, domates meyve suyunda suda çözünebilir kuru madde ve ph içeriği, yeşil aksamda toplam fenolik ve flavonoid miktarı, meyve verimi ve meyve sayısına bakılmıştır. Çalışma sonucunda kontrol (gölgesiz) uygulaması altındaki bitkilerde yaprak sıcaklığında artış olmuştur. Gölgelendirme uygulamaları yaprak oransal su içeriğinde, klorofil miktarında ve meyve verimi artışında etkili olmuştur. Meyve veriminde gölgelendirme uygulamasının diğer uygulamalara göre %55 daha etkili olduğu görülmüştür. Sonuç olarak uygulanan gölgelendirme uygulamalarının Kamenta F1 domates çeşidinde meyve verimini ve kalitesini olumlu etkilediği sonucuna varılmıştır.Öğe Kuraklık stresi altında yetişen domatesin makro-mikro element ve antioksidan içeriğine yapraktan uygulanan potasyumlu gübrelerin etkisi(2023) TEMUR, Baki; AKHOUNDNEJAD, YELDEREM; DERE, Sultan; ERSOY, LaleKuraklık stresi, abiyotik stres faktörleri arasında bitkileri en fazla etkileyen stres faktörlerden biridir. Denemede kuraklık stresi altındaki farklı domates (Kamenta F1 sanayi domates çeşidi ve yerli domates genotipi Fereng) bitkilerine $K_2SO_4, KNO_3$ ve KCI gübrelerinin yapraktan uygulanmasının bitkilerde yapraklardaki makro (potasyum, kalsiyum ve magnezyum) ve mikro (demir, bakır, çinko ve mangan) mineral besin element ve antioksidan (toplam şeker, fenolik ve flavonoid) içeriklerine etkisi araştırılmıştır. Deneme Nisan-Ağustos 2020 yetiştirme mevsiminde Şırnak’ın İdil ilçesi Çığır köyünde açık tarla koşullarında üretici arazisinde yapılmıştır. Araştırmada 3 farklı %100 (kontrol), %66 ve %33 sulama seviyesi uygulanmıştır. Gübre olarak da yapraktan %1 oranında $K_2SO_4, KNO_3$ve KCI verilmiştir. Deneme sonucunda kuraklık stresinin her iki domates çeşidinde de yapraktaki K, Ca, Mg, Fe ve Cu içeriklerinde azaltmaya neden olduğu ancak uygulanan potasyumlu gübrelerin incelenen makro ve mikro besin element içeriklerin iyileştirme yaptığı görülmüştür. %100 sulama uygulamasına göre %33 sulama koşullarındaki bitkilerde toplam şeker içeriğinde, toplam fenolik ve flavonoid madde içerik miktarında en iyi sonuçlar elde edilmiştir. %33 ve %66 sulama altındaki bitkilerde Mn ve Zn içeriklerinde kontrole kıyasla artmıştır. Sonuç olarak KNO3 uygulamasının $K_2SO_4$ ve KCI uygulamalarına göre yapraklardaki makro ve mikro besin mineral element içeriklerinde daha etkili olduğu belirlenmiştir.












