Bektaş, SümeyraAlataş, Hacer2025-10-242025-10-2420252979-9880https://hdl.handle.net/20.500.12899/2116Lipödem, patolojik deri altı yağ dokusu (SAT) birikimi, mikroanjiyopati, kronik doku inflamasyonu ve uzuvlarda oluşan ağrı ile karakterize, otozomal baskın kalıtımsal, ilerleyici, genetik faktörler ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Semptomlar genellikle hormonal değişim dönemlerinde ortaya çıkar ve östrojenlerin patofizyolojik süreçteki rolünü desteklemektedir. Son yıllarda lipödem hastalarının semptomlarını hafifletmeye yönelik uygun beslenme tedavisinin belirlenebilmesi amacıyla çeşitli klinik çalışmalar yürütülmüş ve bu çalışmaların bulguları, özellikle ketojenik diyetin veya Akdeniz diyetinden esinlenen düşük karbonhidratlı yüksek yağlı diyetin ve antioksidan açısından zengin besinlerin tüketilmesiyle genel vücut kompozisyonunda ve özellikle etkilenen bölgelerde (üst ve alt ekstremiteler) iyileşme olduğunu göstermiştir. Lipödemde diyet takviyelerinin kullanımı ise uygun diyet programıyla desteklenerek kilo verme sürecini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, diyet takviyelerinin kullanımı, lipödem hastalarında yağ dokusunun ve ilgili sorunların azaltılması için invaziv tekniklere geçerli bir alternatif olabilir. Lipödem ile ilgili yapılan çalışmalar, ketojenik diyetin lipödem üzerinde olumlu etkiler sağladığını gösterse de lipödemde uygulanacak beslenme tedavisinin net belirlenebilmesi ve diyet takviyelerinin etkinliklerini doğrulamak için günümüzde daha çok çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu derlemenin amacı, lipödem hastalığının beslenme ile ilişkisini ve diyet takviyelerinin lipödemin yönetiminde sağlayabileceği katkı potansiyelini bilimsel veriler ışığında değerlendirmektir.Lipedema is a progressive, autosomal dominant hereditary disease characterized by pathological subcutaneous adipose tissue (SAT) accumulation, microangiopathy, chronic tissue inflammation, and pain in the limbs. Symptoms typically manifest during periods of hormonal changes and support the role of estrogens in the pathophysiological process. In recent years, various clinical studies have been conducted to determine appropriate nutritional therapies aimed at alleviating symptoms in lipedema patients. These studies have demonstrated improvements in overall body composition and, particularly, in the affected areas (upper and lower extremities) through the consumption of ketogenic diets, low-carbohydrate high-fat diets inspired by the Mediterranean diet, and antioxidant-rich foods. The use of dietary supplements in lipedema, when combined with an appropriate diet program, may help enhance weight loss processes. Therefore, dietary supplementation could serve as a valid alternative to invasive techniques for reducing adipose tissue and related complications in lipedema patients. Although studies indicate that ketogenic diets have beneficial effects on lipedema, more research is needed to clearly define nutritional therapy protocols and to verify the effectiveness of dietary supplements in lipedema management. The aim of this review is to evaluate the relationship between lipedema and nutrition, as well as the potential contribution of dietary supplements in the management of lipedema, based on scientific evidence.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessHealth PromotionSağlığın Geliştirilmesi“Lipödemin Patofizyolojisi ve Yönetiminde Beslenme Stratejileri ile Diyet Takviyelerinin EtkisiThe Role of Nutritional Strategies and Dietary Supplements in the Pathophysiology and Management of LipedemaReview Article33559576