Şahin, Ayşe GülTepe, Rıdvanİspir, Ünal2021-07-182021-07-182018Şahin, A. G., Tepe, R., & İspir, Ü. (2018). The Investigation of Meat Yield of Acanthobrama marmid Heckel, 1843 From Karakaya. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 22 (Özel), 536-540.1300-76881308-6529https://doi.org/10.19113/sdufbed.83580https://hdl.handle.net/20.500.12899/294This study was carried out to determine the meat yield of tigris bream (Acanthobrama marmid) caught in Karakaya dam lake. In this study, 51 A. marmid were used and these fishes were found to be 22.45 ± 15.02 cm in length and 145.69 ± 28.87 g in weight. Analysis of meat yield was based on the calculation of the ratio between the body weight and the weight of organs, body parts e.g. head, fins, and internal organs. In present study age composition, sexual ratio, age-length, age-weight, length- weight relationship and meat yield of A. marmid were determined. The weight rate of viscera, head, fins, skin, carcass of A.marmid according to total weight were calculated as 14.79%, 14.49% , 2.38%, 11.59% ve 57.92% respectively.Bu çalışma Karakaya Baraj Gölü’nde yakalanan Tahta balığı (Acanthobrama marmid)’nın et verimliliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada 51 adet A. marmid kullanılmış olup bu balıklar ortalama 22.45 ± 15.02 cm uzunluğunda ve 145.69 ± 28.87 g ağırlığında oldukları belirlenmiştir. Et verimi analizi, vücut ağırlığı ile vücut kısımlarını oluşturan baş, yüzgeçler ve iç organların ağırlığı arasındaki oranın hesaplanmasına dayanmaktadır. Bu çalışmada A. marmid'in yaş kompozisyonu, cinsiyeti, yaş-boy, yaş-ağırlık, boy-ağırlık ilişkisi ve et verimi belirlenmiştir. Toplam ağırlığa göre A.marmid'in iç organ, baş, yüzgeç, deri, karkas ağırlık oranı sırasıyla %14.79, %14.49, %2.38, %11.59 ve %57.92 olarak hesaplanmıştır.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessAcanthobrama marmidKarakaya Dam LakeMeat yieldAcanthobrama marmidKarakaya Baraj GölüEt verimiThe investigation of meat yield of acanthobrama marmid heckel, 1843 from KarakayaKarakaya Baraj Gölü'nde acanthobrama marmid’in et veriminin araştırılmasıArticle10.19113/sdufbed.8358022Özel536540