Doğrudan Yabancı Yatırım Çıkışlarının İhracat Üzerine Etkileri: G-20 Örneği

Malatya Turgut Özal Üniversitesi

Yabancı ülkelere yatırım yapmanın kaynak ülke ekonomileri üzerinde makroekonomik düzeyde önemli etkileri olmasının yanı sıra ihracat üzerinde pozitif ya da negatif etkileri olabilmektedir. 2008 küresel krizinin ardından başlayan doğrudan yabancı yatırım ve ihracattaki istikrarsızlıklar, günümüzde de devam etmektedir. Bu durumdan hareketle doğrudan yabancı yatırım çıkışlarının kaynak ülkenin ihracatı üzerindeki uzun dönemli etkisinin tespit edilmesi oldukça önemli bir hale gelmiştir. Bu çalışmada, G-20 üyesi ülkeler için 1993-2018 yılları arasında doğrudan yabancı yatırım çıkışlarının, kaynak ülke ihracatı üzerindeki etkisi dinamik panel veri yöntemiyle tahmin edilmiştir. Ulaşılan bulgular, G-20 ekonomileri için doğrudan yabancı yatırım çıkışlarındaki %1’lik bir artışın, ihracatı %0.13 oranında artırdığını göstermiştir. Sonuç olarak, G-20 ekonomilerinde doğrudan yabancı yatırım çıkışları ile kaynak ülkenin ihracatı arasında tamamlayıcı bir ilişki vardır.

G-20, Doğrudan Yabancı Yatırım Çıkışı, İhracat

Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi

Uğur, B. & Oğul, B. (2022). DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM ÇIKIŞLARININ İHRACAT ÜZERİNE ETKİLERİ: G-20 ÖRNEĞİ . Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi , 3 (1) , 1-15