Alternatif tedarikçilerin bulanık TOPSIS yöntemi ile karşılaştırılması: Hazır beton sektöründe bir uygulama

Malatya Turgut Özal Üniversitesi

Tedarikçi seçim problemi çok kriterli karar verme problemleri arasında kabul edilmektedir. Birden fazla tercih alternatifinin bulunduğu problemler birbirleriyle çelişen karar kriterlerine sahiptir. Tedarikçi seçimi üreticilerin alternatifler arasında en uygun tedarikçiyi seçmelerini gerektiren önemli bir süreçtir; çünkü uygun tedarikçi ürünün maliyeti, müşterinin teslimat süresi, kalitesi gibi unsurlara doğrudan etki etmektedir. Bu çalışmada hazır beton sektöründe faaliyet gösteren dört üretici ile görüşülerek kriterler ve alternatifler değerlendirilmiştir. Karar alıcıların dilsel belirsizliklerini en aza indirgeyecek bulanık sayılar çok kriterli karar verme yöntemlerinden topsis ile birleştirilerek bulanık topsis yöntemi ile probleme çözüm aranmıştır. Tedarikçi seçim problemi sonucunda dört alternatif sıralanarak en uygun alternatif belirtilmiştir.
Supplier selection problem is accepted among multi criteria decision making problems. Problems with multiple choice alternatives have conflicting decision criteria. Supplier selection is an important process that requires manufacturers to choose the most suitable supplier among the alternatives; because the appropriate supplier directly affects the cost of the product, the delivery time and quality of the customer. In this study, the criteria and alternatives were evaluated by discussing with the four producers operating in the ready mixed concrete sector. Fuzzy numbers that will minimize the linguistic uncertainties of decision-makers are combined with topsis, which is one of the multicriteria decision-making methods, and a solution is sought with the fuzzy topsis method.

Tedarikçi Seçimi, Bulanık Sayılar, TOPSIS, Bulanık TOPSIS, Supplier Selection, Fuzzy Numbers, Fuzzy TOPSIS

Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi

Koc, E. (2020). ALTERNATİF TEDARİKÇİLERİN BULANIK TOPSIS YÖNTEMİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI: HAZIR BETON SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA . Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi , 1 (2) , 128-146 .