Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Yasar, Fikret" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Azospirillum lipoferum ve deniz yosunu özütünün patlıcan (Solanum melongena L.) fidelerinin büyüme parametreleri ve klorofil değeri üzerindeki etkileri
    (2025) Doğan, Yadigar Leyla; ÜZAL, Özlem; Yasar, Fikret; Öztaş, Ömer
    Çalışmada, Azospirillum lipoferum (AzL) ve deniz yosunu özütünün (DY) farklı dozlarda uygulanmasının patlıcan (Solanum melongena L. cv. A 117 F1) fidelerinin büyüme ve gelişim parametreleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Azospiril- lum lipoferum ve DY düşük (1.25 mL L?¹), orta (2.5 mL L?¹) ve yüksek (5 mL L?¹) dozlarda tek başına ve kombinasyon halinde uygulanmış, uygulamalar fidelerde ilk gerçek yaprakların görüldüğü dönemde sulama yoluyla kök bölgesine uygulanmıştır. Gövde boyu, gövde çapı, boğum arası mesafe, yaprak sayısı, kök uzunluğu, yeşil aksam ve kök yaş/kuru ağırlıkları ile klorofil içeriği (SPAD) analiz edilmiştir. DY-3 dozu, gövde boyu, yaprak yaş ağırlığı ve toplam yeşil aksam yaş ağırlığında en yüksek değerleri sağlamıştır. Azospirillum lipoferum uygulamalarında düşük ve orta dozlar büyümeyi desteklerken, yüksek doz bazı parametrelerde olumsuz etkiler oluşturmuştur. Azospirillum lipoferum ve DY kombinasyonları gövde ve yaprak gelişimini teşvik etmiş, en iyi sonuçlar AzL+DY-3 dozunda kaydedilmiştir. Bulgular, deniz yosunu özütünün içeriğindeki fitohormonlar ve besin maddeleri aracılığıyla bitki gelişimini teşvik ettiğini, Azospirillum lipoferum’un ise kök gelişimini desteklediğini ortaya koymuştur. Azospirillum lipoferum ve deniz yosununun birlikte kullanımı, kimyasal girdilere alternatif olarak sürdürülebilir fidecilik için etkili bir yöntem sunmaktadır. Biyostimülanların etkinliğini artırmak için uygulama dozları ve yöntemlerine yönelik daha fazla araştırma önerilmektedir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Azospirillum lipoferum ve Deniz Yosunu Özütünün Sakız Kabağı (Cucurbita pepo L.) Fidelerinin Büyüme Ve Gelişim Parametreleri Üzerindeki Etkileri
    (2024) Doğan, Yadigar Leyla; ÜZAL, Özlem; Öztaş, Ömer; Yasar, Fikret
    Çalışma, Azospirillum lipoferum (AzL) ve deniz yosunu özütünün (DY), sakız kabağı (Cucurbita pepo L.) fidelerinde büyüme ve gelişim parametrelerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme kontrollü iklim koşullarında gerçekleştirilmiş ve biyostimülantlar üç farklı dozda (1.25 ml/L, 2.5 ml/L, 5 ml/L) tek başına ve kombinasyon halinde uygulanmıştır. Çalışmada gövde boyu (cm), gövde çapı (mm), yaprak sayısı (adet), boğum arası mesafe (mm), kök uzunluğu (cm), yaş ve kuru ağırlık (g) gibi büyüme parametreleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, uygulamaların kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde iyileşme sağladığını göstermiştir (p<0.05). Özellikle Azospirillum ve deniz yosununun orta doz kombinasyonu (2.5 ml/L), büyüme ve biyokütle parametrelerinde en yüksek değerleri sağlamıştır. Sonuçlar, bu biyostimülantların, fidecilikte çevre dostu ve sürdürülebilir alternatifler olarak kullanılma potansiyelini desteklemektedir. İlerleyen araştırmalarda, bu uygulamaların farklı bitki türleri ve çevresel stres koşulları üzerindeki etkilerinin araştırılması önerilmektedir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Hidroponik Ortamda Yetiştirilen Tuz Stresi Altındaki Kabak Bitkilerine PGPR ve Deniz Yosunu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri
    (2024) Doğan, Yadigar Leyla; Altuntaş, Özlem; Yasar, Fikret; ÜZAL, Özlem; ÖNDER, SONER
    Amaç: Tuz stresi, tarımsal üretimin önemli bir sınırlayıcı faktörü olup, bitkisel üretimin verim ve kalitesini olumsuz etkilemektedir. Tuz stresinin olumsuz etkileri ile mücadele etmek amacıyla, alternatif yöntemlerin araştırılması ve geliştirilmesi, sürdürülebilir bitkisel üretim stratejilerinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Fizyoloji Laboratuvarında yürütülen bu çalışmada, tuz stresine orta derecede tolerans gösteren yazlık kabak (Cucurbita pepo L. cv. Sakız) bitkilerinin tuz stresine toleransını artırma amacıyla alternatif yöntemlerin etkinliği değerlendirilmiştir. Materyal ve Yöntem: Araştırma, ±23°C sıcaklık ve %60-70 nem koşullarında, 16 saat aydınlık ve 8 saat karanlık döngüsü altında kontrollü iklim odasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma iki temel aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, farklı tuz konsantrasyonlarının (100, 125 ve 150 mM NaCl) bitki üzerindeki etkileri değerlendirilmiş, 100 mM NaCl konsantrasyonunun bitkiler üzerinde orta derecede bir etki oluşturduğu belirlenmiştir. İkinci aşamada, seçilen 100 mM NaCl konsantrasyonuna ek olarak, yararlı bakteriler (Arthrobacter, Azospirillum lipoferum, Bacillus subtilis) ve deniz yosunu özütü içeren çeşitli yöntemlerin bitki gelişimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Uygulamalar hem içirme hem de kök daldırma yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Hidroponik ortamda gerçekleştirilen çalışmada, bitkilerin vejetatif gelişimine ait parametreler (yaprak sayısı (adet), yaprak ağırlığı (g), kök ağırlığı (g), gövde ağırlığı (g), toplam bitki ağırlığı (g), kök uzunluğu (cm), gövde uzunluğu (cm), gövde çapı (mm) ve boğum arası uzunluk (mm)) incelenmiştir. Bulgular: Elde edilen bulgular, tuz stresi koşulları altında yetiştirilen bitkilerde yararlı bakterilerin (Arthrobacter, Azospirillum lipoferum ve Bacillus subtilis) ve deniz yosunu özünün kullanılmasının, tuz stresinin olumsuz etkilerini kısmen hafiflettiğini göstermiştir. Sonuç: Yapılan çalışma tuz stresinin olumsuz etkilerinin üstesinden gelmek için yenilikçi ve etkili stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Karpuz (Citrullus lanatus L.) fidesi gelişim parametreleri ve klorofil içeriği üzerine Azospirillum lipoferum ve deniz yosunu uygulamalarının etkileri
    (2025) Doğan, Yadigar Leyla; ÜZAL, Özlem; Öztaş, Ömer; Yasar, Fikret
    Azospirillum lipoferum (AzL) ve deniz yosunu (DY) uygulamalarının karpuz fidelerinin büyüme parametreleri ve klorofil içeriği üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yürütülen bu çalışma, Türkiye'deki sürdürülebilir fidecilik uygulamalarına katkı sağlamayı hedeflemiştir. Araştırma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nde kontrollü çevre koşullarında gerçekleştirilmiş ve 'Crimson Sweet' karpuz çeşidi kullanılmıştır. Toplamda 10 farklı uygulama grubu (AzL ve DY’nin üçer dozu ile kombinasyonları ve kontrol grubu) değerlendirilmiştir. Sonuçlar, Azospirillum’un düşük dozunun (1.25 mL L-1) kök yaş ağırlığı ve klorofil miktarı gibi parametrelerde daha yüksek performans sağladığını, ancak yüksek dozlarda büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini göstermiştir. Deniz yosunu özünün yüksek dozu (5 mL L-1), yaprak sayısı, yaprak yaş ve kuru ağırlığı ile klorofil miktarında en iyi sonuçları sağlamıştır. Kombinasyon uygulamaları, özellikle orta dozlarda (2.5 mL L-1), klorofil miktarı ve yaprak yaş ağırlığı gibi fotosentezle ilişkili parametrelerde sinerjik etkiler göstermiştir. Çalışma, Azospirillum’un rizosferde besin alımını artırma kapasitesi ile deniz yosununun biyolojik aktif bileşenlerinin birleşiminin bitki gelişimini desteklediğini ortaya koymaktadır. Gelecekte bu biyostimülantların; doz, yöntem ve çevresel koşullara göre optimize edilmesi, etkilerinin moleküler düzeyde incelenmesi ve saha denemeleri ile ekonomik analizlerinin yapılması önerilmektedir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçların, sürdürülebilir fidecilik uygulamalarının yaygınlaşmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.

| Malatya Turgut Özal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Malatya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim