Yazar "Polat, Ahmet Seyfettin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Topraksız marul yetiştiriciliğinde mikoriza ve solucan gübresi kullanımı ile kimyasal kullanımının azaltılması(Malatya Turgut Özal Üniversitesi, 2022) Polat, Ahmet Seyfettin; Durak, AlperMarul dünyada en fazla yetiştiriciliği yapılan, çeşitli tüketim alanları bulunan ve zengin besin değeri olan sebze türleri arasındadır. Son yıllarda dünyada kimyasal gübre kullanımında bilinçsiz hareket edilmesi doğal ve beşeri çevreye ciddi oranda zarar göstermiştir. Bu durumu iyileştirmeye yönelik organik gübrelerin kullanımına yönelimler olmuştur. Bundan dolayı uygun organik ve biyogübre kaynaklarının belirlenmesi ve uygulamaya aktarılması önem taşımaktadır. Bu çalışmada da önemli organik gübre kaynaklarından olan solucan gübresinin ve önemli biyogübre kaynaklarından mikorizanın marul yetiştiriciliğinde bitki gelişimi, bazı kalite özellikleri ve besin elementi içeriği üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 2020 yılı mart-mayıs tarihleri arasında Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümüne ait polikarbon serasında yürütülmüş ve Cospirina düz marul çeşidi kullanılmıştır. Saksı denemesi şeklinde yürütülen olan bu araştırmada, kontrol dahil 4 uygulamalı ( %20 azaltılmış besin çözeltisi, %30 azaltılmış besin çözeltisi, %40 azaltılmış besin çözeltisi, besin çözeltisi kullanılmayan kontrol) 3 tekerrür ve her tekerrürde 4 bitki (saksı) olacak şeklinde yürütülmüştür. Bitkiler içerisi %25 torf, %25 perlit, %50 solucan gübresi karışımı ile dolu 4 litrelik saksılara dikilmiş ve bitki başına 150 mg mikoriza uygulaması yapılmıştır. Denemede yapılan uygulamaların etkilerinin incelenmesi amacıyla marul bitkilerinde gelişim parametreleri, kalite özellikleri ve bitki besin elementleri analiz edilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde bitki boyu, kök boyu, bitki yaş ve kuru ağırlığı ve klorofil miktarında besin çözeltisinin artan dozlarında solucan gübresi ve mikorizanın daha etkili olduğu görülmüştür. Gövde çapı, yaprak sayısı, kök yaş ve kuru ağırlığında ise kontol uygulamasında solucan gübresi ve mikorizanın daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Azot, potasyum, magnezyum ve bor kontrol uygulamasında; kalsiyum, demir, mangan ve çinko besin çözeltisinin en az dozu verilen (%40) uygulamada; fosfor ve bakır ise besin çözeltisinin en fazla dozu verilen (%20) uygulamada en yüksek değerleri vermiştir. Çalışma sonuçları değerlendirildiğinde; solucan gübresi ve mikoriza uygulaması yapılan bitkilerde mümkün olduğunca kimyasal gübrelemeyi mikorizanın çalışmasını teşvik edecek miktarda yani optimal düzeyde azaltarak uygulama yapılmalıdır.Öğe Topraksız marul yetiştiriciliğinde mikoriza ve solucan gübresi kullanımı ile kimyasal kullanımının azaltılması(Malatya Turgut Özal Üniversitesi, 2022) Polat, Ahmet Seyfettin; Durak, AlperMarul dünyada en fazla yetiştiriciliği yapılan, çeşitli tüketim alanları bulunan ve zengin besin değeri olan sebze türleri arasındadır. Son yıllarda dünyada kimyasal gübre kullanımında bilinçsiz hareket edilmesi doğal ve beşeri çevreye ciddi oranda zarar göstermiştir. Bu durumu iyileştirmeye yönelik organik gübrelerin kullanımına yönelimler olmuştur. Bundan dolayı uygun organik ve biyogübre kaynaklarının belirlenmesi ve uygulamaya aktarılması önem taşımaktadır. Bu çalışmada da önemli organik gübre kaynaklarından olan solucan gübresinin ve önemli biyogübre kaynaklarından mikorizanın marul yetiştiriciliğinde bitki gelişimi, bazı kalite özellikleri ve besin elementi içeriği üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 2020 yılı mart-mayıs tarihleri arasında Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümüne ait polikarbon serasında yürütülmüş ve Cospirina düz marul çeşidi kullanılmıştır. Saksı denemesi şeklinde yürütülen olan bu araştırmada, kontrol dahil 4 uygulamalı ( %20 azaltılmış besin çözeltisi, %30 azaltılmış besin çözeltisi, %40 azaltılmış besin çözeltisi, besin çözeltisi kullanılmayan kontrol) 3 tekerrür ve her tekerrürde 4 bitki (saksı) olacak şeklinde yürütülmüştür. Bitkiler içerisi %25 torf, %25 perlit, %50 solucan gübresi karışımı ile dolu 4 litrelik saksılara dikilmiş ve bitki başına 150 mg mikoriza uygulaması yapılmıştır. Denemede yapılan uygulamaların etkilerinin incelenmesi amacıyla marul bitkilerinde gelişim parametreleri, kalite özellikleri ve bitki besin elementleri analiz edilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde bitki boyu, kök boyu, bitki yaş ve kuru ağırlığı ve klorofil miktarında besin çözeltisinin artan dozlarında solucan gübresi ve mikorizanın daha etkili olduğu görülmüştür. Gövde çapı, yaprak sayısı, kök yaş ve kuru ağırlığında ise kontol uygulamasında solucan gübresi ve mikorizanın daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Azot, potasyum, magnezyum ve bor kontrol uygulamasında; kalsiyum, demir, mangan ve çinko besin çözeltisinin en az dozu verilen (%40) uygulamada; fosfor ve bakır ise besin çözeltisinin en fazla dozu verilen (%20) uygulamada en yüksek değerleri vermiştir. Çalışma sonuçları değerlendirildiğinde; solucan gübresi ve mikoriza uygulaması yapılan bitkilerde mümkün olduğunca kimyasal gübrelemeyi mikorizanın çalışmasını teşvik edecek miktarda yani optimal düzeyde azaltarak uygulama yapılmalıdır.












