Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAltınteri̇m, Başar
dc.contributor.authorAksu, Önder
dc.date.accessioned2021-08-24T07:41:00Z
dc.date.available2021-08-24T07:41:00Z
dc.date.issued2019en_US
dc.identifier.citationAltınterim, B. & Aksu, Ö. (2019). Masere sarımsak (Allium sativum Limne) ve Tunceli sarımsağı (Allium tuncelianum Kollman) yağlarının yoğun stoklanmış gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss W.) bazı kan parametrelerine ve NBT (Nitroblue Tetrazolium) seviyelerine etkileri . Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 21 (2), 716-723.en_US
dc.identifier.issn1301-7985en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.25092/baunfbed.637083
dc.identifier.uri2536-5142
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12899/350
dc.description.abstractBu çalışmada, % 2 oranında masere sarımsak (Allium sativum L.) ve Tunceli sarımsağı (Allium tuncelianum Koll.) yağları, ortalama ağırlıkları: 39.0 ± 1.64 gr. olan gökkuşağı alabalıklarının yemlerine ilave edilmiştir. Çalışmanın sonunda, gökkuşağı alabalıklarının kan parametreleri ve NBT (Nitroblue Tetrazolium) seviyeleri tespit edilmiştir. Sarımsak uygulaması yapılan gruplarda, MCH, P-LCR, PCT, PLT ve MPV parametrelerinde kontrol ve stres gruplarına göre istatistiksel olarak farklılık bulunmuştur (P<0.05). WBC, LYM, MID, RBC, HGB, HCT, MCV, MCHC, RDW-SD, RDW-CV ve PDW, değerleri arasında bir farklılık görülmemiştir (P> 0.05). Sarımsak uygulamaları sonucu NBT seviyeleri önemli derecede azalma göstermiştir (P<0.05). Bu durum sarımsağın hücrelerdeki oksidatif stresi azalttığını göstermektedir.en_US
dc.description.abstractIn this study, 2% of macerated garlic (Allium sativum L.) and Tunceli garlic (Allium tuncelianum Kollman) oils were added to the feeds of rainbow trout with an average weight of 39.0 ± 1.64 g. At the end of the study, blood parameters and NBT (Nitroblue Tetrazolium) levels of rainbow trout were determined. A statistically significant increase in the MCH, P-LCR, PCT, PLT and MPV parameters was observed in the groups with garlic application compared to the control and stress groups (P <0.05), although there was a numerical increase in all blood parameters. There was no statisticall ysignificant difference between WBC, LYM, MID, RBC, HGB, HCT, MCV, MCHC, RDW-SD, RDW-CV and PDW levels (P> 0.05). NBT levels decreased significantly as a result of garlic applications (P <0.05). This shows that garlic reduces oxidative stress in cells.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Journal of Balikesir University Institute of Science and Technology)en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAlabalıken_US
dc.subjectSarımsak yağıen_US
dc.subjectTunceli sarımsağıen_US
dc.subjectNBTen_US
dc.subjectKan parametreleri.en_US
dc.subjectTrouten_US
dc.subjectGarlic oilen_US
dc.subjectTunceli garlicen_US
dc.subjectNBTen_US
dc.subjectBlood parametersen_US
dc.titleMasere sarımsak (Allium sativum Limne) ve Tunceli sarımsağı (Allium tuncelianum Kollman) yağlarının yoğun stoklanmış gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss W.) bazı kan parametrelerine ve NBT (Nitroblue Tetrazolium) seviyelerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEffects of oils of macerated garlic (Allium sativum Limne) and macerated Tunceli garlic (Allium tuncelianum Kollman) on some hematological parameters and NBT (NitroblueTetrazolium) levels of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.) at high stocking denen_US
dc.typeArticleen_US
dc.authoridBaşaren_US
dc.authorid0000-0003-4544-2163en_US
dc.departmentMTÖ Üniversitesi, Doğanşehir Vahap Küçük Meslek Yüksekokulu, Su Ürünleri Bölümüen_US
dc.institutionauthorAltınteri̇m, Başar
dc.institutionauthorAksu, Önder
dc.identifier.doi10.25092/baunfbed.637083
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage716en_US
dc.identifier.endpage723en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.indekslendigikaynakTR-Dizinen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster