Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAltuntaş, Özlem
dc.contributor.authorKüçük, Rabia
dc.contributor.authorDeğirmenci, Miraç
dc.date.accessioned2021-05-24T08:39:56Z
dc.date.available2021-05-24T08:39:56Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationAltuntaş, Ö., Küçük, R., Değirmenci, M. (2021). Arapgir Dolma Biber Popülasyonundan Seleksiyonla Seçilen Ümitvar Genotiplerin Bitkisel Özellikleri Yönünden İncelenmesi . Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 31 (1), 1-10. https://doi.org/10.29133/yyutbd.793803en_US
dc.identifier.issn1308-7576en_US
dc.identifier.issn1308-7584en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29133/yyutbd.793803
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12899/145
dc.description.abstractBu çalışma, Malatya ve çevresinde biber yetiştiriciliğinde % 80 gibi yüksek bir oranda tercih edilen, yöre halkı tarafından severek tüketilen ve sebze yetiştiriciliği yapılan alanlarda en fazla yetiştirilen sebzelerden birisi olan Arapgir biberi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı popülasyonun saflaştırılması, verim ve kalitesi yüksek hatları ortaya çıkararak, standart ve hibrit çeşitler geliştirmek üzere başlangıç materyali elde etmektir. Arapgir biberi’nin yoğun olarak yetiştiriciliğinin yapıldığı yörelerden tohumluk toplanmış, bu tohumlardan yetiştirilen bitkiler değerlendirilmiş olup, seçilen hatların saflaştırılması “Döl Kontrollü Teksel Seleksiyon” yöntemi ile gerçekleşmiştir. İyi özellikteki 20 hat belirlenerek, iki yılın sonunda elde edilen hatlarda verim ve bazı meyve özellikleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, S3 (3234.3 g/m2), S4 (2959.7 g/m2) ve S12 (2662.6 g/m2) hatlarından verim bakımından diğer hatlara göre üstün sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca Arapgir biberinin morfolojik özellikleri, verim ve meyve özellikleri olarak devam eden bir çalışmanın iki yıllık ortalama sonuçları sunulmuştur. Bu bağlamda gruplar arası benzerlik dendogramı 2 farklı grup oluşturmuş ve biber örnekleri bu gruplandırmaya göre tanımlama yapılmıştır.en_US
dc.description.abstractIn this study, 80% preferred pepper cultivation in Malatya, one of the most grown vegetables in the areas which are consumed by the local people and grown in vegetable is realized with local Arapgir pepper landrace. The purpose of the study is to obtain from the starting material to develop a standard and hybrid variety by revealing lines of high purity, yield, and quality of the population. Seeds were collected from the regions where Arapgir pepper was cultivated intensively. Plants grown from these seeds were evaluated and the lines were purified by the method of "Progeny Controlled the Single Plant Selection". The lines with 20 good characteristics were determined and yield and some fruit characteristics were determined in the lines obtained at the end of two years. As a result, superior results were obtained from compared to the other lines in terms of S3 (3234.3 g m-2), S4 (2959.7 g m-2) and S12 (2662.6 g m-2) efficiency. In addition to, we present the two-year results of an ongoing study on morphological characteristics, yield and some fruit characteristics of Arapgir pepper. Average linkage cluster analysis extracted 2 different groups and pepper samples were identified according to this analysis.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherYüzüncü Yıl Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofYüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiber (Capsicum annuum)en_US
dc.subjectÇeşiten_US
dc.subjectGen Kaynağıen_US
dc.subjectSeleksiyonen_US
dc.subjectVerimen_US
dc.subjectPepper (Capsicum annuum)en_US
dc.subjectVarietyen_US
dc.subjectGenetic Resourcesen_US
dc.subjectSelectionen_US
dc.subjectYielden_US
dc.titleArapgir dolma biber popülasyonundan seleksiyonla seçilen ümitvar genotiplerin bitkisel özellikleri yönünden incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of promising genotypes selected from arapgir bell pepper population in terms of their plant characteristicsen_US
dc.typeArticleen_US
dc.authorid0000-0002-6508-7368en_US
dc.authorid0000-0001-6772-7448en_US
dc.authorid0000-0001-6079-3530en_US
dc.departmentMTÖ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.institutionauthorAltuntaş, Özlem
dc.institutionauthorKüçük, Rabia
dc.institutionauthorDeğirmenci, Miraç
dc.identifier.doi10.29133/yyutbd.793803
dc.identifier.volume31en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage10en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.scopus2-s2.0-85105663302en_US
dc.identifier.scopusqualityQ3en_US
dc.indekslendigikaynakScopusen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster