Bazı organik preparat uygulamalarının Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde meyve dökümü, kalitesi ve verimi üzerine etkileri
Künye
KARLIDAĞ, H., KUTSAL, İ. K., KARAAT, F., & Tuncay, K. A. N. (2021). Bazı organik preparat uygulamalarının Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde meyve dökümü, kalitesi ve verimi üzerine etkileri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(1), 92-99.Özet
Malatya Ovası ülkemizde kayısı tarımının en yoğun yapıldığı alan olup ovada kayısı ağaçları düşük ilkbahar sıcaklıkları ve yüksek yaz sıcaklıkları gibi çeşitli sebeplerle küçük meyve dökümlerine neden olan abiyotik stres faktörleri etkisinde yetiştirilmektedir. Bu çalışmada da söz konusu meyve dökümlerini azaltmak ve aynı zamanda meyve kalitesini iyileştirmek amaçlarıyla bazı organik preparatların etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, 2018 ve 2019 yıllarında, sekiz yaşında olan Hacıhaliloğlu çeşidine ait kayısı ağaçlarında altı farklı organik preparat kontrol uygulaması ile birlikte yapraktan püskürtme şeklinde uygulanmıştır. Uygulamalar çanak yaprakların meyveden ayrıldığı dönemde ve meyve uzunluğunun yaklaşık 7-8 mm olduğu dönemde yapılmış olup yapılan uygulamalar meyve dökümü, verim, pomolojik özellikler, antioksidan aktivitesi ve toplam fenolik bileşik içerikleri üzerine etkisi yönünden karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda yapılan uygulamaların incelenen tüm parametreler üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Çalışmanın ilk yılında meyve döküm oranı % 1.50 ile 18.35 arasında değişmiş, ikinci yılında % 13.17 ile 26.48 arasında değişmiş, her iki yılda da kontrol uygulaması meyve dökümünün en yüksek seviyede gerçekleştiği uygulama olmuştur. Sonuç olarak çalışma kapsamında uygulanan organik preparatların meyve dökümünü azaltarak verimi artırmak ve aynı zamanda meyve kalitesini iyileştirmek amacıyla kullanılabileceği görülmüştür. Malatya Plain is the area where apricot farming is the most intense in Turkey, and apricot
trees are grown in the plain under the influence of abiotic stress factors such as low spring
temperatures and high summer temperatures that cause small fruit drops for various reasons.
In this study, the effects of some organic preparations have been investigated in order to
reduce the fruit drops and also improve the fruit quality. For this purpose, in the years of 2018
and 2019, six different organic preparations were applied as foliar sprays together with
control application on apricot trees of Hacıhaliloğlu cultivar which were eight years old in the
first year of the study. Applications were made in the period when the leaves were separated
from the fruit and when the fruit length was about 7-8 mm and the applications were
compared in terms of their effects on fruit drop, yield, pomological properties, antioxidant
activity and total phenolic compound contents. As a result of the study, it was found that the
applications made had an effect on all the parameters examined. The fruit drop rate in the
first year of the study ranged from 1.50 to 18.35%, in the second year it ranged from 13.17% to 26.48%, and in both years, the control application was the application in which the fruit drop occurred at the highest level.
As a result, U1 [(OM (35%), OC (15%), water-soluble Potassium oxide (K2O) (1%), ON (1%) and AAS (8%)) and U2 [OM (40%),
humic-fulvic acid (65%) and water-soluble Potassium oxide (K2O) (8%)] came to the fore in each parameter measured, and all
other applications constituting the experiment significantly reduced fruit drop compared to control.