Determination of Egg Internal and External Quality Characteristics with Mathematical Formulas in Guinea Hens
Künye
AYSONDU, H., & ÖZYÜREK, S. Determination of Egg Internal and External Quality Characteristics with Mathematical Formulas in Guinea Hens. Erzincan University Journal of Science and Technology, 14(3), 1006-1014.Özet
This study was carried out to determine some internal and external quality characteristics of 378 eggs collected
between March and July from 42-week-old Guinea Hens (Numidae meleagris) raised by the public in Erzincan
province, using mathematical formulas. Egg external quality features include shape index 73%, elongation 1.37,
egg surface area 55.65 cm2
, egg volume 40.39 cm3
, shell thickness 0.28 mm, shell weight 3.19 g, number of
pores-1 6686.05, number of pores-2 5156.10, number of pores- 3 5043.33 pieces, pore density-1 120.22 pore
number/cm2
, pore density-2 92.62 pore number/cm2
, pore density-3 90.52 pore number/cm2
; The yolk weight
and white weight of the egg were determined as 6.02 g and 30.89 g, from the egg internal quality characteristics.
As a result, in this study, yolk weight, shell weight and shell thickness values of egg internal and external quality
characteristics calculated using mathematical formulas based on egg weight without spoiling the egg integrity
were found to be lower than the values in some studies determined by measurement, while the white weight
value was found to be higher. Bu çalışma, Erzincan ilinde halk elinde yetiştirilen 42 haftalık yaşta olan Beç Tavuklarından (Numidae
meleagris) Mart-Temmuz ayları arasında toplanan 378 adet yumurtanın matematiksel formüller kullanılarak bazı
iç ve dış kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yumurta dış kalite özelliklerinden şekil indeksi
% 73, elongasyon 1.37, yumurta yüzey alanı 55.65 cm2
, yumurta hacmi 40.39 cm3
, kabuk kalınlığı 0.28 mm,
kabuk ağırlığı 3.19 g, gözenek sayısı-1 6686.05 adet, gözenek sayısı-2 5156.10 adet, gözenek sayısı-3 5043.33
adet, gözenek yoğunluğu-1 120.22 gözenek sayısı/cm2
, gözenek yoğunluğu-2 92.62 gözenek sayısı/cm2
, gözenek
yoğunluğu-3 90.52 gözenek sayısı/cm
2
; yumurta iç kalite özelliklerinden sarı ağırlığı 6.02 g ve ak ağırlığı 30.89
g olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada yumurta bütünlüğü bozulmadan yumurta ağırlığı baz alınarak
matematiksel formüller kullanılarak hesaplanan yumurta iç ve dış kalite özelliklerinden sarı ağırlığı, kabuk
ağırlığı ve kabuk kalınlığı değerleri ölçümle belirlenen bazı çalışmalardaki değerlerden düşük bulunurken ak
ağırlığı değeri ise yüksek bulunmuştur.