Influence of Macerated and Cold Press Wheat Germ (Triticum vulgare) Oils Added at Different Rates to Trout Feed on The Feed Rate (FCR), Haemotology Parameters and NBT (Nitroblue tetrazolium) Values of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss)
Künye
Altınterim, B. & Aksu, Ö. (2019). Influence of Macerated and Cold Press Wheat Germ (Triticum vulgare) Oils Added at Different Rates to Trout Feed on The Feed Rate (FCR), Haemotology Parameters and NBT (Nitroblue tetrazolium) Values of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) . International Journal of Pure and Applied Sciences , 5 (2) , 72-77.Özet
In this study, 2% of macerated and cold press wheat germ oils were added to the feeds of rainbow trout (average weight of 39.8 ± 4 g). At the end of the study, growth rate, blood parameters and NBT (Nitro blue tetrazolium) level of rainbow trout were determined. Feed Conversion Ratios (FCR) of groups were determined as macerated: 1.12, cold press: 1.53, control: 1.11. Statistically significant differences were found in red blood cell (RBC), hemoglobin (HGB), hematocrit (HCT), white blood cell (WBC), platelet (PLT) values (p<0.05). There was no statistically significant difference between Nitroblue Tetrazolium (NBT) levels (p>0.05). Bu çalışmada, ortalama 39,8 ± 4 g ağırlığındaki gökkuşağı alabalıklarının yemlerine % 2 oranında masere ve % 2
oranında soğuk sıkım buğday tohumu yağı ilave edilmiştir. Çalışmanın sonunda, gökkuşağı alabalıklarının büyüme hızı,
kan parametreleri ve NBT (Nitroblue tetrazolium) düzeyi belirlenmiştir. Grupların yem çevirme oranları (YÇO):
Masere buğday yağı: 1,12, soğuk sıkım buğday yağı: 1,53, kontrol: 1,11 olarak tespit edilmiştir. Eritrosit (RBC),
hemoglobin (HGB), hematokrit (HCT), lökosit (WBC), trombosit (PLT) değerlerinde anlamlı bir fark bulunmuştur
(p<0,05). Nitroblue tetrazolium (NBT) düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farkın olmadığı tespit edilmiştir
(p>0,05).