Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKırıcı, Muammer
dc.contributor.authorKırıcı, Mahinur
dc.contributor.authorTaysı, Mehmet Reşit
dc.contributor.authorİspir, Ünal
dc.date.accessioned2021-12-07T17:38:07Z
dc.date.available2021-12-07T17:38:07Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationKırıcı, M. , Kırıcı, M. , Taysı, M. R. & İspir, Ü. (2021). Formalin ile İnaktive Flavobacterium psychrophilum’un Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykkiss)’nın Antioksidan Enzimlerine Etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8 (2), 372-380.en_US
dc.identifier.issn2148-3647
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30910/turkjans.843023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12899/519
dc.descriptionAraştırma Makalesien_US
dc.description.abstractÖz:Bu çalışmada, formalin ile inaktive edilen Flavobacterium psychrophilum’un yavru gökkuşağıalabalıklarında bazı antioksidan enzim parametrelerinde oluşturduğu değişiklikler incelenmiştir. Yaklaşık 1.0 gağırlığında olan gökkuşağı alabalığı yavruları formalin ile inaktive edilmiş 1x108 CFU/ml bakterin ile 30, 60 ve 90dakika muamele edildi. Balıklar, uygulamadan 21 gün sonra 1x108 CFU/ml canlı F. psychrophilum ileeprüvasyon yapıldı. On dört gün sonra ise balıklardan alınan örnekler ile malondialdehit (MDA), süperoksitdismutaz, katalaz ve redükte glutatyon aktivitelerindeki değişiklikler incelendi. MDA düzeyinde özelikle 60 ve 90dak. bakteri uygulanan balıklarda ılımlı pozitif kontrol grubuna göre bir azalış gözlendi. Antioksidan enzimaktivitelerinde de aynı şekilde olumlu yönde bir değişiklik saptandı. Sonuç olarak; formalin ile inaktive edilenbakteri preparatının, canlı F. psychrophilum bakterisi tarafından bozulan oksidan/antioksidan dengesinindüzenlenmesinde etkili olabileceği tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, the changes caused by Flavobacterium psychrophilum inactivated with formalin in some antioxidant enzyme parameters in juvenile rainbow trout were investigated. Rainbow trout juveniles weighing about 1.0 g were treated with 1 x 108 CFU / ml bacterin inactivated with formalin for 30, 60 and 90 minutes. Fish were stimulated with 1 x 108 CFU / ml live F. psychrophilum 21 days after application. Fourteen days later, changes in malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase, catalase and reduced glutathione activities were investigated with samples taken from fish. A decrease was observed in MDA level especially in fish treated with bacteria for 60 and 90 minutes compared to positive control group. Likewise, a positive change was found in antioxidant enzyme activities. As a result; It has been determined that the bacterial preparation that is inactivated with formalin can be effective in the regulation of the oxidant / antioxidant balance, which is disturbed by the live F. psychrophilum bacteria.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherMevlüt Akçuraen_US
dc.relation.isversionof10.30910/turkjans.843023en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFlavobacterium psychrophilumen_US
dc.subjectFormalinen_US
dc.subjectGökkuşağı alabalığıen_US
dc.subjectOksidan/antioksidan dengesien_US
dc.titleFormalin ile İnaktive Flavobacterium psychrophilum’un Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykkiss)’nın Antioksidan Enzimlerine Etkisien_US
dc.title.alternativeThe Effect of Formalin-Inactivated Flavobacterium psychrophilum on Antioxidant Enzymes of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss)en_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-2077-0219en_US
dc.departmentMTÖ Üniversitesi, Doğanşehir Vahap Küçük Meslek Yüksekokulu, Su Ürünleri Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorİspir, Ünal
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage372en_US
dc.identifier.endpage380en_US
dc.relation.journalTürk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi / Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster