Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKeskin, Şaban
dc.contributor.authorYatanaslan, Levent
dc.contributor.authorKarlıdağ, Semiramis
dc.date.accessioned2021-06-04T11:52:16Z
dc.date.available2021-06-04T11:52:16Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.citationKeskin, Ş., Yatanaslan, L., Karlıdağ, S. (2020). Anadolu’nun farklı illerinden toplanan propolis örneklerinin kimyasal karakterizasyonu. Uludağ Arıcılık Dergisi, 20 (1), 81-88. DOI: 10.31467/uluaricilik.714317en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31467/uluaricilik.714317
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/uluaricilik/issue/54707/714317
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1132038
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRBM05EZzNOdz09/anadolu-nun-farkli-illerinden-toplanan-propolis-orneklerinin-kimyasal-karakterizasyonu
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12899/184
dc.description.abstractPropolis; bal arılarının bitkilerin farklı kısımlarından topladıkları reçineleri işleyerek kovanlarında depoladıkları viskoz yapışkan reçinemsi bir maddedir. Bu reçinemsi madde arıcılar tarafından farklı tekniklerle hasat edilerek ham propolis olarak endüstriye arz edilmektedir. Endüstrinin içeriği bilinen, belirli standartlarda propolis ürünleri üretebilmeleri adına bölgelerin propolislerinin balsam, toplam fenolik madde, kimyasal kompozisyon gibi kalite parametreleri açısından ortaya koyulması gerekmektedir. Bu çalışmada Marmara bölgesi ve civarındaki bazı illerden elde edilen propolis örnekleri analiz edilerek belirli özellikleri aydınlatıldı. %70’lik etanol ile hazırlanan propolis ekstraktları analize tabi tutuldu. Etanolde çözünen kısım olarak tanımlanan balsam miktarı gravimetrik olarak tayin edildi. Toplam fenolik madde miktarı Folin-Ciocalteu yöntemine göre belirlendi. Ekstraktların kimyasal kompozisyonu Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC-MS) metoduyla aydınlatıldı. Analiz edilen örneklerin balsam oranlarının %35 ile %72 arasında değiştiği tespit edildi. Ekstraktların toplam fenolik madde miktarının 28 ile 80 mg gallik asit eşdeğeri (GAE)/ mL aralığında olduğu belirlendi. GC-MS ile yapılan içerik analizinde, propolis ekstraktlarının uçucu bileşenler, fenolik asitler/flavonoidler, terpenik bileşikler, serbest yağ asitleri ve esterleri ve organik asitleri ihtiva ettiği görüldü. Örneklerin kimyasal bileşiminin kavak tipi propolis ile yüksek benzerlik gösterdiği görülmekle birlikte farklı bitkisel kaynaklardan bileşenleri de içerdikleri tespit edildi.en_US
dc.description.abstractPropolis is a viscous sticky resin-like substance that honey bees’ process and store in their hives. Honey bees collect the resins from different parts of the certain plants. This resinous substance is harvested by beekeepers with different techniques and is supplied to the industry as raw propolis. In order to produce propolis products in a standardized way, it is necessary to establish the quality parameters of regional propolis such as balsam, total phenolic amount and chemical composition. In this study, propolis samples were obtained from some cities around Marmara region. Propolis extracts prepared with 70% ethanol were analyzed. The amount of balsam described as the ethanol soluble fraction was determined gravimetrically. The amount of total phenolic substance was determined according to the folin-ciocalteu method. The chemical composition of the extracts was elucidated by using the Gas Chromatography- Mass spectrometry (GC-MS) method. The balsam ratios of the analyzed samples were found to vary between 35% and 72%. It was determined that the amount of total phenolic substances was between 28 and 80 mg of gallic acid equivalent (GAE)/ mL. From the content analysis using with GC-MS, it was found that propolis extracts contained the volatiles, phenolic acids/flavonoids, terpenic compounds, free fatty acids or esters and organic acids. Although the chemical composition of the samples appears to be of high similarity to the poplar type, it consists of different plant sources as well.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.31467/uluaricilik.714317en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPropolisen_US
dc.subjectBalsamen_US
dc.subjectAntioksidan aktiviteen_US
dc.subjectBitkisel orjinen_US
dc.subjectAntioxidant activityen_US
dc.subjectChemical compositionen_US
dc.titleAnadolu’nun farklı illerinden toplanan propolis örneklerinin kimyasal karakterizasyonuen_US
dc.title.alternativeChemical characterization of propolis samples collected from different provinces of Anatoliaen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-9637-2479en_US
dc.departmentMTÖ Üniversitesi, Akçadağ Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorKarlıdağ, Semiramis
dc.identifier.volume20en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage81en_US
dc.identifier.endpage88en_US
dc.relation.journalUludağ Arıcılık Dergisi = Uludağ Bee Journalen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster