Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKarlıdağ, Semiramis
dc.contributor.authorGenç, Ferat
dc.date.accessioned2021-05-04T09:16:49Z
dc.date.available2021-05-04T09:16:49Z
dc.date.issued2019en_US
dc.identifier.citationKarlıdağ, S. ve Genç, F. (2019). " Farklı yöntemler kullanılarak üretilen propolis örneklerinde biyolojik olarak aktif bileşenlerin belirlenmesi". Uludağ Arıcılık Dergisi, 19(1), 34-42.en_US
dc.identifier.issn1303-0248
dc.identifier.issn2687-5594
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31467/uluaricilik.568297
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12899/111
dc.description.abstractBu çalışmada, farklı propolis üretim yöntemleri kullanılarak farklı dönemlerde üretilen propolis örneklerinin biyolojik olarak aktif bileşenleri tespit edildi. Çalışmada Langstroth tipi ahşap arı kovanları kullanıldı. Propolis örnekleri, nektar dönemi ve kışlatma öncesi dönem olmak üzere yılda iki dönem olmak üzere 2 yıl boyunca toplandı. Propolis üretim tuzağı olarak plastik ızgaralı örtü tahtası ile kovan ön ve yan yüzüne monte edilen Bell Board tipi ahşap tuzaklar kullanıldı. Toplandıktan sonra toz haline getirilen propolis örnekleri %96’lık etanol ile bir hafta boyunca karıştırılarak propolis ekstraktları elde edildi. Elde edilen propolisin etanolik ekstraktlarının fenolik bileşenleri GC-MS ile belirlendi. Propolis ekstraklarının benzoik asit, kumarik asit, hekzadekanoik asit, sinnamik asit, eudesmol ve bisabolol türevlerini içerdiği tespit edildi. Farklı dönem ve yıllarda üretilen propolislerin 17 adet bileşeni ortak olarak içerdiği tespit edildi.en_US
dc.description.abstractIn this study, biologically active compounds were investigated in propolis samples produced in different periods by using different propolis production methods. Langstroth type wooden beehives were used in the study. Propolis samples were collected in the nectar period and in the pre-winter period for the two years. As propolis production traps, plastic grid inner cover, with wooden Bell Board types attached to the front and side face of the hive were used. The powdered propolis samples were exctracted by using 96% ethanol for one week to obtain the solution. The phenolic components of propolis extracts were determined by GC-MS. The most common compounds in propolis samples are benzoic acids, coumaric acids, hexadecanoic acid, cinnamic acids, eudesmol and bisabolol and their derivatives. Propolis produced in different periods and years were found to contain 17 components in common.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.31467/uluaricilik.568297en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPropolisen_US
dc.subjectFenolik içeriken_US
dc.subjectGS-MSen_US
dc.subjectPropolis tuzağıen_US
dc.subjectBell boarden_US
dc.subjectPhenolic contenten_US
dc.subjectPropolis trapen_US
dc.titleFarklı yöntemler kullanılarak üretilen propolis örneklerinde biyolojik olarak aktif bileşenlerin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of biological active components in propolis samples produced by using different methodsen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-9637-2479en_US
dc.departmentMTÖ Üniversitesi, Akçadağ Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorKarlıdağ, Semiramis
dc.identifier.volume19en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage34en_US
dc.identifier.endpage42en_US
dc.relation.journalUludağ Arıcılık Dergisi = Uludağ Bee Journalen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster