Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKarlıdağ, Hüseyin
dc.contributor.authorKaraat, Fırat Ege
dc.contributor.authorKutsal, İbrahim Kutalmış
dc.contributor.authorAltun, Oktay Turgay
dc.contributor.authorKan, Tuncay
dc.date.accessioned2021-05-03T09:11:00Z
dc.date.available2021-05-03T09:11:00Z
dc.date.issued2019en_US
dc.identifier.citationKarlıdağ, H., Karaat, F. E., Kutsal, İ. K., Altun, O. T., & Kan, T. Physical and Chemical Fruit Quality Properties of Some Walnut Cultivars and Promising Local Selections Grown Under Plain Conditions in Malatya. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(4), 731-737.en_US
dc.identifier.issn1308-7576
dc.identifier.issn1308-7584
dc.identifier.urihttps://doi.org/: 10.29133/yyutbd.592410
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12899/105
dc.descriptionHüseyin Karlıdağ, İbrahim Kutalmış Kutsal ve Tuncay Kan / (Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Malatya, Türkiye)en_US
dc.description.abstractThis study was conducted between the years of 2017 and 2018 in Battalgazi county of Malatya Province, Turkey, in order to determine fruit quality properties of three walnut cultivars and three local walnut genotypes under plain conditions. For this aim; kernel color and shrinkage, nut height, width and thickness, nut and kernel weights, kernel/nut ratio, shell thickness were detected as physical parameters. Additionally, total oil, protein and ash contents of kernel samples were examined as chemical parameters. Results indicated significant differences in all evaluated parameters of genotypes included in the study. Nut height, width and thickness varied between 37.55 mm - 52.30 mm, 32.61 mm - 42.10 mm, and 30.09 mm - 41.10 mm, respectively. Nut weight varied between 11.22 g and 17.84 g and kernel/nut ratio varied between 43.89 % and 58.13 %. Total oil and protein contents varied between 64.10 - 73.75 %, and 13.50 - 19.66 %, respectively. The study resulted with various values in all evaluated physical and chemical parameters of the cultivars and the genotypes observed. Leading cultivar or genotype depended on different parameters, but according to overall evaluations two of the cultivars and two of the local genotypes were distinguished in terms of their performances under plain conditions. In addition, significant correlations were found between most of the characters examined in the study.en_US
dc.description.abstractBu çalışma üç ceviz çeşidi ve üç yerel ceviz genotipinin ova koşullarında meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi için 2017 ve 2018 yıllarında Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yürütülmüştür. Bu amaçla, fiziksel parametreler kapsamında iç rengi ve büzüşmesi, meyve uzunluğu, genişliği, kalınlığı, meyve ve iç ağırlıkları, iç/meyve oranı, kabuk kalınlığı ölçülmüştür. İlave olarak, iç ceviz örneklerinde toplam yağ, protein ve kül miktarları kimyasal parametreler kapsamında ölçülmüştür. Sonuçlar çalışma kapsamındaki genotipler arasında incelenen tüm parametreler açısından önemli farklılıklar ortaya koymuştur. Meyve yüksekliği, genişliği ve kalınlığı sırasıyla 37.55 mm - 52.30 mm, 32.61 mm - 42.10 mm ve 30.09 mm - 41.10 mm arasında değişmiştir. Meyve ağırlığı 11.22 g ile 17.84 g arasında değişirken, iç/meyve oranı, % 43.89 ile % 58.13 arasında değişmiştir. Toplam yağ ve protein içerikleri ise sırasıyla % 64.10 - 73.75 ve % 13.50 – 19.66 arasında değişmiştir. Çalışma sonucunda incelenen çeşitlerin ve yerel genotiplerin değerlendirilen tüm fiziksel ve kimyasal parametreler açısından önemli seviyede farklı sonuçlar elde edilmiştir. Parametrelere göre öne çıkan genotip farklılık göstermekle beraber, genel değerlendirmelere göre ova şartlarındaki performansları açısından iki çeşit ve iki yerel genotip öne çıkmıştır. Bunun yanında çalışma kapsamında incelenen çoğu karakter arasında önemli seviyede korelasyon bulunmuştur.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherYüzüncü Yıl Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.29133/yyutbd.592410en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMeyve Kalitesien_US
dc.subjectMalatyaen_US
dc.subjectMalatya ovasıen_US
dc.subjectOva koşullarıen_US
dc.subjectSeleksiyonen_US
dc.subjectCevizen_US
dc.subjectFruit qualityen_US
dc.subjectPlain conditionsen_US
dc.subjectSelectionen_US
dc.subjectWalnuten_US
dc.titlePhysical and chemical fruit quality properties of some walnut cultivars and promising local selections grown under plain conditions in malatyaen_US
dc.title.alternativeMalatya’da ova koşullarında yetiştirilen bazı ceviz çeşit ve yerel ümitvar seleksiyonlarının fiziksel ve kimyasal meyve kalite özelliklerien_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-9317-8021en_US
dc.authorid0000-0002-9512-4289en_US
dc.authorid0000-0002-3584-5279en_US
dc.departmentMTÖ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorKarlıdağ, Hüseyin
dc.contributor.institutionauthorKutsal, İbrahim Kutalmış
dc.contributor.institutionauthorKan, Tuncay
dc.identifier.volume29en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage731en_US
dc.identifier.endpage737en_US
dc.relation.journalYüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster