Koranavirüs Hastalığının Önlenmesi ve Tedavisi İçin Şifalı Bitkiler
Künye
Önder OTLU, Ceyhun BEREKETOĞLU, Tuğba Raika KIRAN, Aysun BAY KARABULUT Akıllı Sistemler ve Uygulamaları Dergisi (Journal of Intelligent Systems with Applications) 2021; 4(1): 74-85.Özet
2019-nCoV (yeni Korona Virüsü) salgını
Uluslararası Acil Halk Sağlığı Kuruluşu olan Dünya Sağlık
Örgütü (WHO) tarafından 30 Ocak 2020'de ilan edildi ve DSÖ 12
Şubat'ta, 2019-nCoV patojenini SARS-CoV-2 ve Corona virüs
Hastalığı 2019 (COVID-2019) olarak adlandırdı. COVID-19 11
Mart 2020’de resmi olarak WHO tarafından Pandemi olarak kabul
edildi. Bitkiler tüm dünyada, viral hastalıklar da dahil olmak üzere
birçok kronik enfeksiyonu tedavi etmek için yüzyıllardır
geleneksel ilaç olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda, bilim
adamları fonksiyonel ve nutrasötik gıdalar üzerinde yaptıkları
araştırmalarla fonksiyonel bileşiklerin insan sağlığını koruma ve
hastalıkları iyileştirme potansiyelini doğrulamaya
çalışmaktadırlar. Geleneksel tıbbi bitkiler, sağlıklı yaşamın
sürdürülmesi, günlük hayatta alınan toksinler, hastalıklarla
mücadele ve önleme, uzun ömür gibi birçok araştırma ile
desteklenmiş uzun bir geçmişe sahiptir. Etnomedikal bitkiler ve
doğal fitokimyasalların antiviral, antiinflamatuar ve antioksidan
özellikleri üzerine yapılan araştırmalar, Covid-19 tedavisinin
yanısıra çeşitli rahatsızlıklara karşı büyük bir potansiyel ilaç
kaynağı olarak kabul edilebilir. Bu çalışmadan yola çıkarak bitki
özütlerinin Covid-19 gibi ölümcül sonuçlara yol açabilen viral
enfeksiyonlarda beyaz kan hücrelerinin ve lenfositlerin
sayısındaki yükselişle bağışıklığa arttırma, proinflamatuar
sitokinlerin üretimini ve salımını düzenleme, C-reaktif protein ve
eritrosit sedimantasyon oranındaki düşüşle anti-inflamatuar bir
etki gösterme, virüsün gelişimine müdahale etme gibi olumlu etki
ve potansiyel antiviral ajan aktivitesi sergilediği görülmektedir.
Bu çalışmada COVID-19 enfeksiyonu ile ilişkili fitokimyasallar
ve etkileri derlenmiştir The 2019-nCoV (new Corona Virus) outbreak was
announced by the World Health Organization (WHO), the
International Emergency Public Health Organization, on January
30, 2020, and WHO reported the 2019-nCoV pathogen to SARSCoV-2 and Corona virus Disease 2019 on 12 February. (COVID2019). COVID-19 was officially recognized as a Pandemic by
WHO on March 11, 2020. Plants have been used all over the world
as traditional medicine for centuries to treat many chronic
infections, including viral diseases. In recent years, scientists have
been trying to verify the potential of functional compounds to
protect human health and cure diseases with their research on
functional and nutraceutical foods. Traditional medicinal plants
have a long history supported by many researches such as
maintaining a healthy life, toxins taken in daily life, fighting and
preventing diseases, and longevity. Studies on the antiviral, antiinflammatory and antioxidant properties of ethnomedical plants
and natural phytochemicals can be considered as a great potential
drug source against various ailments as well as Covid-19
treatment. Based on this study, plant extracts increase immunity
with the increase in the number of white blood cells and
lymphocytes in viral infections such as Covid-19, which can lead
to fatal consequences, regulating the production and release of
proinflammatory cytokines, showing an anti-inflammatory effect
with a decrease in the C-reactive protein and erythrocyte
sedimentation rate, It appears to have a positive effect such as
interfering with the development and potential antiviral agent
activity. In this study, phytochemicals and effects associated with
COVID-19 infection were reviewed.