Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTursun, Nihat
dc.contributor.authorÜremiş, İlhan
dc.contributor.authorBozdoğan, Olcay
dc.contributor.authorDoğan, Mehmet Nedim
dc.date.accessioned2021-04-19T12:17:14Z
dc.date.available2021-04-19T12:17:14Z
dc.date.issued2018en_US
dc.identifier.citationTursun, N., Üremiş, İ., Bozdoğan, O., & Doğan, M. N. (2018). Sıcaklık ve CO2 Artışlarına Bazı Önemli Yabancı Otların Verdikleri Tepkilerin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 34 (3).en_US
dc.identifier.issn1012-2354
dc.identifier.urihttp://dergipark.gov.tr/erciyesfen
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12899/101
dc.description.abstractDünya oluşumundan bu yana sürekli değişim halindedir. İnsan nüfusundaki hızlı artış, dünya ekosistemindeki yıkıcı değişikliklerle sonuçlanan endüstriyel faaliyetleri beraberinde getirdi. Dünyadaki en önemli değişikliklerden biri, karbondioksit (CO2) artışının bir sonucu olan sera etkisinin neden olduğu küresel ısınmadır. Her gün CO2 artışına paralel olarak sıcaklık artışı da gündemdeki yerini korumaktadır. Araştırmalar, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ndeki tam otomatik dört odalı bir sera içinde, bazı yabancı otların (Amaranthus retroflexus L., Portulaca oleracea L., Physalis angulata L. ve Sorghum halepense (L.) Pers.)) farklı CO2 konsantrasyonlarına ve farklı sıcaklıklara reaksiyonlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemeler, farklı sıcaklıklarda (26 0C/ 16 0C, 29 0C/ 19 0C, 32 0C/ 22 0C, 35 0C/ 25 0C) ve farklı CO2 konsantrasyonlarında (400 ppm, 600 ppm, 800 ppm ve 1000 ppm) tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrülü olarak yürütülmüştür Çalışmalar sonucunda, bitki boyu, yaş ağırlığı, kuru ağırlık, kök uzunluğu, kök yaş ağırlığı ve kök kuru ağırlıklarında en düşük değerler 400 ppm CO2 ve 26 0C/ 16 0C saptanırken, en yüksek değerler ise 1000 ppm CO2 ve 35 0C/ 25 0C sıcaklıktan elde edilmiştir. Sonuç olarak, CO2'deki artışa paralel olarak, bitkilerde bazı olumlu gelişmeler olsa bile, çevre sıcaklığındaki artışın bitkileri ve tarımı olumsuz etkilemesi tahmin edilmektedir.en_US
dc.description.abstractThe world has been in constant change since its formation. The rapid increase in the human population brought with it industrial activities, which resulted in devastating changes in the earth's ecosystem. One of the most important changes in the world is the global warming caused by the greenhouse effect, which is a result of the increase of carbon dioxide (CO2). Parallel to the increase in CO2 every day, the temperature increase keeps its place on the agenda. Studies was carried out in a fully automated four-roomed greenhouse at Agricultural Faculty of Inonu University, in order to determine the reactions of some weeds (Amaranthus retroflexus L., Portulaca oleracea L., Physalis angulata L. and Sorghum halepense (L.) Pers.) to different CO2 concentrations and different temperatures. Experiments were conducted in a randomized parcel replicated 4 at different temperatures (26 0C / 16 0C, 29 0C / 19 0C, 32 0C / 22 0C, 35 0C / 25 0C) and different concentrations of CO2 (400 ppm, 600 ppm, 800 ppm, 1000 ppm). As a result of the studies, while the lowest values for plant height, wet weight, dry weight, root length, root wet weight and root dry weights of weeds were taken from 400 ppm CO2 and 26 0C / 16 0C, the highest values were obtained from 1000 ppm CO2 and 35 0C / 25 0C from the temperature. As a result, in parallel with the increase in CO2, it is expected that the increase in environmental temperature will negatively affect the plants and agriculture even if there are some positive developments in the plants.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherErciyes Üniversitesien_US
dc.relation.isversionofhttp://dergipark.gov.tr/erciyesfenen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYabancı otlaren_US
dc.subjectSıcaklıken_US
dc.subjectKarbondioksiten_US
dc.subjectBitki gelişimien_US
dc.subjectSome weedsen_US
dc.subjectTemperatureen_US
dc.subjectCarbone dioxideen_US
dc.subjectPlant developmenten_US
dc.titleSıcaklık ve CO2 artışlarına bazı önemli yabancı otların verdikleri tepkilerin araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of the Reactions of Some Important Weeds to Temperature and CO2 Increasesen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-8765-0326en_US
dc.authorid0000-0001-6636-805Xen_US
dc.departmentMTÖ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorTursun, Nihat
dc.contributor.institutionauthorBozdoğan, Olcay
dc.identifier.volume34en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage26en_US
dc.identifier.endpage35en_US
dc.relation.journalErciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster