Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorOtlu, Önder
dc.contributor.authorKıran, Tuğba Raika
dc.contributor.authorKarabulut, Ercan
dc.contributor.authorBay Karabulut, Aysun
dc.date.accessioned2021-04-19T10:46:19Z
dc.date.available2021-04-19T10:46:19Z
dc.date.issued2019en_US
dc.identifier.citationÖnder Otlu, Tuğba Raika Kıran, Ercan Karabulut, & Aysun Bay Karabulut. (January 01, 2019). Kuru kayısılardaki kükürt miktarının serum oksidatif stres parametleri üzerine etkisi. Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 25, 7, 889-892.en_US
dc.identifier.issn1300-2694en_US
dc.identifier.issn2147-5881en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.5505/pajes.2019.49035
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12899/100
dc.description.abstractKayısı, dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilebilen ve ticari öneme sahip bir meyvedir. Kayısılar güneşte veya depolanma süresini uzatmak amacıyla kükürtle muamele edilerek kurutulmaktadır. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ve ülkemizde kuru kayısıda bulunması gereken kükürt miktarı 2000 mg/L olarak belirlenmiştir ve bu miktar azaltılmak istenmektedir. Çalışmanın amacı, yüksek ve düşük kükürt içerikli kayısılarla beslenmenin serum oksidatif stres parametreleri üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Toplamda 84 adet Wistar albino rat, gün kurusu kayısı ve farklı miktarda kükürt içeren kuru kayısıların kullanıldığı yemlerle 12 hafta boyunca beslendi. Ratların serum Total antioksidan seviye, Total oksidan seviye, Malondialdehit ve Glutatyon seviyeleri ölçüldü. En yüksek total antioksidan seviye gün kurusu kayısı ile beslenen grupta, en düşük total antioksidan seviye ise 3000 mg/L grubunda gözlemlenmiştir. Malondialdehit seviyelerinde sadece 1000 mg/L grubunda, Glutatyon seviyelerinde ise 1000 mg/L, 2000 mg/L ve 3000 mg/L gruplarında anlamlı artışlar görülmüştür.en_US
dc.description.abstractApricot is one of the important fruit that can be grown in many parts of the world. The apricots are dried in the sun or by treatment with sulfur to prolong the storage time. In many European countries and in our country, the amount of sulfur required in dried apricots is 2000mg/L and this amount is likely to drop down. The aim of this study is to compare the effects of feeding with high and low sulfur bearing apricot on serum oxidative stress parameters. In total, 84 Wistar albino rats were fed for 12 weeks with dried apricots containing different amounts of sulfur or sun-dried apricots. Serum total antioxidant level, total oxidant level, malondialdehyde and glutathione levels of the rats were measured. The highest total antioxidant level was observed in the group fed with sun dried apricot, while the lowest total antioxidant level was observed in the 3000 mg/L group. Malondialdehyde levels increased only in 1000 mg/L group, while glutathione levels were significantly increased in 1000 mg/L, 2000 mg/L and 3000 mg/L groups.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherPamukkale Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofPamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciencesen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKükürtlü Kayısıen_US
dc.subjectOksidatif Stresen_US
dc.subjectRaten_US
dc.subjectSerumen_US
dc.titleKuru kayısılardaki kükürt miktarının serum oksidatif stres parametleri üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of sulfur amount in dry apricot on serum oxidative stress parametersen_US
dc.typeArticleen_US
dc.authorid0000-0001-5958-7609en_US
dc.authorid
dc.departmentMTÖ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümüen_US
dc.institutionauthorOtlu, Önder
dc.identifier.doi10.5505/pajes.2019.49035
dc.identifier.volume25en_US
dc.identifier.issue7en_US
dc.identifier.startpage889en_US
dc.identifier.endpage892en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.indekslendigikaynakWeb of Scienceen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster